“Сигурна зона” откриха вицепрезидент и посланици

5 минути
“Сигурна зона” откриха вицепрезидент и посланици

Вицепрезидентът Илияна Йотова бе официален гост на откриването на „Сигурна зона за непридружени деца“ в Регистрационно-приемателен център в Харманли. Официалното откриване бе в четвъртък, 16 май, а целта е за децата мигранти без родители да бъде осигурена защитена среда и денонощна грижа. „За мен днес е изключителна чест заедно с вас да открием този прекрасен център, където децата ще се чувстват наистина сигурни и защитени”, каза тя.
„Изграждането на такива сигурни зони е от изключително значение, защото в тях децата, които са без родители бежанци, пребивават, докато получат международна закрила“, сподели председателят на ДАБ Мариана Тошева.
“Сигурната зона” в Харманли е създадена съвместно с Държаната агенция за бежанците, УНИЦЕФ – България и Международната организация по миграция – България, с подкрепата на Държавния департамент по миграция на Швейцария, който осигури средствата – 1,6 млн. лева.
Сред официалните лица бяха служебният министър на вътрешните работи Калин Стоянов, представители на Министерството на труда и социалната политика и Министерството на здравеопазването, посланикът на Швейцария в България Раймунд Фурер, председателят на Държавната агенция за бежанците Мариана Тошева, председателят на Държавната агенция за закрила на детето Теодора Иванова и представителят на УНИЦЕФ в България Кристина де Бройн, посочват организаторите.

„Сигурната зона” в момента има 50 деца, а капацитетът й е до 98 и е с възможност за удвояване в случай на криза. Зоната разполага с обособени помещения за момичета, за деца с увреждания, две офис помещения, столова и всекидневна. Това ще предостави възможност всяко дете да получи подходяща грижа и закрила, подкрепа за настаняване в социална услуга и получаване на статут на бежанец.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.