Новини от Хасковска област и Югоизточна България

Текст, снимки и видео от тази част на Балгария

Сигнали за източени от земеделци язовири в Хасковска област

1 минута
Сигнали за източени от земеделци язовири в Хасковска област

4 сигнала за източване на язовири и пресъхнала река в сухия месец август в Хасковска област са подадени до Басейнова дирекция.
Първият от тях е за незаконно източване на язовира в землището на тополовградското село Присадец. Общинският водоем е с площ около 60 декара, а нарушителят е предупреден от кмета на селото.
До дъно в жегите през миналия месец били източени няколко язовира край харманлийското село Черепово. Земеделските производители изпомпвали водата за напояване на насажденията.
„Катастрофата е абсолютна. По дъното на язовирите може да се ходи, а дивите животни в района няма от къде да пият капка вода“, се казва в сигнала.
Проверката е установила, че нивото на водата в общинските язовири е под шахтата за водовземане.
Системно се източвал и язовирът от над 40 декара край харманлийското село Славяново. Земеделци поливали близките си лозя. Хората се притесняват, че рибата във водоема ще измре.
Язовирът е с неустановен собственик, като по време на проверката в него е бил потопен смукател на работеща мобилна помпена станция. Водата постъпвала в подземно прокарани тръби за напояване на съседни имоти. Веднага е прекратено водовземането.
Последният сигнал е за пресъхване на реката при хасковското село Динево, която идва от язовир „Тракиец“. Хората предполагат, че реката някъде е забентена. По-късно водата е дошла, а от Напоителни системи за информирали, че екологичният минимум от язовир „Тракиец“ се изпуска с 0,075 куб/сек.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.