Новини от Хасковска област и Югоизточна България

Текст, снимки и видео от тази част на Балгария

Реставрация на пещ и зарядна станция ще стимулират нисковъглероден туризъм

1 минута
Реставрация на пещ и зарядна станция ще стимулират нисковъглероден туризъм

С реставрация на ранносредновековна керамична пещ и изграждане на зарядна станция за електрически автомобили Харманли смята да даде своя отпечатък в нисковъглеродния туризъм. Това става ясно от проектно предложение с наименование: „Въвеждане на нисковъглероден туризъм в трансграничен район на сътрудничество България и Турция” /Introducing low-carbon tourism in the CBC area of Bulgaria and Turkiye/. Тя е с акроним Low-carbon CBC и ще се финансира по Програмата ИНТЕРРЕГ VІ-А ИПП България – Турция 2021-2027 г. В община Харманли е получено писмо от Водещия партньор по този проект – Специална администрация на провинция Къркларели, Турция. Партньор по проекта са още: Търговско-промишлена палата на Къркларели, Турция, Народно читалище “Просвета – 1870”, Свиленград и Община Харманли. В рамките на проекта тези партньори ще обединят усилията си за разработването на нисковъглероден туристически маршрут за трансгранично сътрудничество. Той е с дължина почти 260 км с основни точки Хасково – Харманли – Свиленград – Одрин – Къркларели – Демиркьой – Игнеада. Предвижда се и изгрждане на необходимата инфраструктура и оборудване за него. Това са:

  • зарядни станции за електрически превозни средства;
  • доставка на електрически велосипеди и електрически скутери в Къркларели, Демиркьой и Харманли;
  • изграждане на специализирана инфраструктура в Свиленград – 1.2 км велосипедна алея;
  • консервация, реставрация и експониране на движима археологическа ценност – ранносредновековна керамична пещ;
  • провеждане на 1 обучение и 1 съвместен семинар за туристическия бизнес и организациите, които могат да възприемат или надграждат разработеното решение. Първата инвестиция включва доставката и поставянето на зарядна станция за електромобили на стратегическо място в Харманли. По втората Харманли планира да изпълни дейности по консервация, реставрация и експониране на движима археологическа ценност – ранносредновековна керамична пещ, както и да осигури необходима доставка на оборудване за Исторически музей – Харманли. Артефактът ще бъде представен по интересен и атрактивен начин, като се подчертае неговото историческо значение и впечатляващи размери. Общият бюджет на проекта се предвижда в рамките на 999 971.47 евро, с левова равностойност 1 955 744.20 лева, без собствено финансиране, разпре-делен между всички партньори по проекта. Бюджетът за община Харманли е 235 090.00 евро, с левова равностойност 459 789.02 лв. с вкл. ДДС.

Община Харманли няма измервателна станция, от която да получи данни за въглеродните емисии, а как ще се отчете резултатът от проекта не е ясно.

Снимка: ОбА-Свиленград

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.