Новини от Хасковска област и Югоизточна България

Текст, снимки и видео от Хасковска област и Югоизточна България

Първи опит за контрол на тротинетките

10 минути
Причината е хаосът, който се създава по улиците, особено по време на лятната ваканция

Движението на електрически тротинетки вече създава сериозни проблеми и опасности.
Те се управляват с различна скорост навсякъде. Докато възрастните са запознати с правилата за движение, то децата си ги управляват без да с наясно с тях, не познават пътните знаци.
Това създава сериозен риск за движението и в някои общини вече взеха мерки за намаляването им.
Първи реагираха в Любимец, където още в началото на лятото от Общината и полицията предупредиха родители на деца под 16-годишна възраст да не им разрешават да карат електрически тротинетки и други подобни превозни средства.
Причината е хаосът, който се създава по улиците, особено по време на лятната ваканция. Това е предпоставка за произшествия. „Мотивите ни са да опазим безопасността и живота на децата и гражданите, призовава началникът на Участък „Полиция“ – Любимец – главен инспектор Димитър Марков.
След това действие нарушенията намаляха, но проблемът с децата, които ги карат, остава.
В Харманли общинският съветник Стоян Желев с докладна предложи да се направят промени в наредба, с които движението на тротинетки на територията на тази община да се регулира. Той предлага Общинският съвет да подобри нормативната рамка, с цел повишаване на безопасността на движението и ограничаване на управлението на необорудвани индивидуални електрически превозни средства (ИЕПС). Те не подлежат на регистрация, а водачите им не познават Закона за движение по пътищата или нямат изискуемата възраст.

В докладната му се предлага да се направят необходими изменения в Наредба 24 за Обществения ред и използването на превозни средства на територията на Община Харманли. По този начин ще се даде възможност на органите на МВР да ги контролират.

Съветниците приеха и внесена от него Декларация. В нея се призовава с цел повишаване и гарантиране безопасността на участниците в движението гражданите да не допускат, а водачите ИЕПС, които не подлежат на регистрация съгласно Закона за движение по пътищата, да са запознати с необходимите изисквания и препоръки. Какво още е записано в Декларацията:

– ИЕПС могат да се управляват само ако имат изправни спирачки, устройство, излъчващо звуков сигнал, светлини отпред и отзад;
– децата, които имат навършени 16 години, могат да управляват по велосипедна инфраструктура и по пътища и улици с максимално разрешена скорост до 50 км/ч;
– тези, до 14 навършени години, като в този случай могат да управляват само по велосипедни алеи;
– ако е на възраст до 18 години да ползват защитна каска.
Водачите на ИЕПС в Община Харманли не трябва:
– да се движат по пътища и улици, на които максимално разрешената скорост за движение е над 50 км/ч;
– да се движат в зони, обозначени с пътен знак В9 “Забранено е влизането на велосипеди”;
– да превозва други лица;
– да се движат успоредно до друго индивидуално електрическо превозно средство или двуколесно пътно превозно средство;
– да управлява превозното средство, без да държи кормилото с ръка;
– да се движи в непосредствена близост до друго пътно превозно средство или да се държи за него;
– да превозва, тегли или тласка предмети, които пречат на управлението на превозното средство или създават опасност за другите участници в движението;
– да управлява превозното средство по площите, предназначени само за пешеходци;
– да използва мобилен телефон при управлението на индивидуално електрическо превозно средство.
Предлага се още родителите на младежите, които са най-честите водачи на ИЕПС, да организират необходимото обучение на децата си за безопасно управление.
Директорите на учебни заведения в Община Харманли да използват възможностите си и да организират обучение на подрастващите във връзка с безопасното им участие в движението по пътищата
Декларацията бе гласувана от всичките 20 съветници.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Verified by MonsterInsights