Новини от Хасковска област и Югоизточна България

Текст, снимки и видео от тази част на Балгария

Произхождение на св. Кръст

Произхождение на св. Кръст

В първия ден на м. Август се изнася Честният и Животворящ Кръст Господен, за да ни напомни, че Господ се е разпнал за нас и по този начин ни е спасил и ще ни спаси от вечно осъждане, стига ние самите да усвоим Неговите изкупителни заслуги чрез вярата, надеждата и любовта си към Него, всеки търпеливо носейки своя кръст.
В този ден също честваме паметта на старозаветните мъченици Макавеи. Заради истинната си вяра Макавеите били подложени на страшни мъчения в присъствието на своята майка Соломония, която укрепявала синовете си в техните страдания. Всички загинали мъченически, а накрая мъченическа смърт приела и майка им.
Майки, това се отнася за вас. Това е чудесен урок за вас. Отглеждайте децата си в духа на православната вяра, утвърждавайте ги във вярата, за да не се отрекат от Господа. Ако някога дойдат такива моменти на изпитание на вярата ви, подражавайте на майката Соломония и на мъчениците Макавеи. До края на живота си дръжте здраво православната вяра.
И тъй, нека се поклоним на Животворящия Кръст Господен, за да се укрепим и всеки с любов и търпение да понесе кръста, който му е даден за спасение. Нека подражаваме на светите мъченици Макавеи и на майка им Соломония в готовността им да пострадат за православната вяра и тогава Господ несъмнено ще ни приеме в светите Свои обители, приготвени за онези, които Го обичат.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.