Новини от Хасковска област и Югоизточна България

Текст, снимки и видео от тази част на България

Програмата за Деня на Свиленград включва разнообразни събития

12 минути
Арт проектът представлява платно от винил с отпечатани рисунки на 47 малки и големи художници, с което бе покрит каменният мост.
Откриването на арт инсталацията "Мост към бъдещето" на Стария мост на р.Марица в Свиленград

Откриването на арт инсталацията "Мост към бъдещето" на Стария мост на р.Марица в Свиленград

С откриване на пространствена арт инсталация върху стария мост на Марица, наречена „Мост към бъдещето“, изложба и концерт стартира празничната програма за Деня на Свиленград – 5 октомври. Арт проектът представлява платно от винил с отпечатани рисунки на 47 малки и големи художници, с което бе покрит каменният мост. Ветровитото време не позволи творците да изпълнят амбициозната си идея да покрият с картините целия мост от двете страни по перилата. В откриването участваха местни певчески и танцови състави.
Художествената инсталация ще остане върху моста до 26 септември. Оригиналите на картините са изложени в Арт галерията.
Програмата за празника на Свиленград продължи на 21 септември с откриването на традиционния Национален пленер „Нарисувани усещания”. Тази година се проведе десето юбилейно издание, в което участваха седем гостуващи и трима местни художници. Те ще представят творбите си на изложба в Арт галерията на 27 септември от 11:00 часа.

На 21 септември, на откритата сцена до Общинска библиотека се състоя “Младежка музикална среща”.

И тази година в програмата са включени събития от поредицата „Фестивал в куфар”. На 24 септември се проведе майсторски клас на доц. д-р Илиян Парасков, преподавател в НБУ.
Същия ден, на откритата сцена до библиотеката „Фестивал в куфар” бе представен „С диско песните от 80-те до днес“ – концерт на студенти от НМА „Проф. Панчо Владигеров“. Мини фестивалът продължи на 26 септември с концерт авторска музика на Марковски & Димчевски на откритата сцена и на 27 септември с представяне на стихосбирката на Кристиана Димитрова „Всезнание” в залата на библиотеката.

На 26 септември в салона на НЧ „Просвета 1870” от 15.00 часа за децата се игра “Невидимият Тонино” по Джани Родари – постановка на ДКТ – Пловдив.

Празничен флашмоб „Танцувай и рисувай с нас!“ на детски танцови формации, с рисунки на асфалт на тема „Обичам те, мой роден град” ще се проведе на 28 септември от 10.00 часа на бул. „България”, до площад „Пети октомври”.

На 28 и 29 септември от 10.00 часа ще се състои осмият по ред Национален фестивал на старата градска песен „С песен от свила – минаха години” в салона на НЧ „Васил Левски 1933”, кв. „Кап. Пeтко войвода”.

Изложба с награждаване на победителите от фотоконкурса „Мигове от територията на МИГ” и концерт на местни танцови и певчески изпълнители ще може да се види на 30 септември от 18.00 часа в Общинската библиотека.

На 1 октомври от 18.30 часа откритата сцена в парк „Младежки” ще огласи празничния концерт на Хорова школа – Свиленград.

„Бежанци и мигранти – памет за родните места на предците“ е темата на кръгла маса, организирана от Исторически музей – Свиленград от 14.00 часа на 2 октомври в новата музейна зала.

На 2 октомври от 17.00 часа в Ритуалната зала на общината ще се състои официално връчване на званието „Почетен гражданин на Свиленград” на главен инспектор Ивелин Тонев.

На 3 октомври от 16.30 часа в Общинската библиотека ще бъде представена експозиция, посветена на доброволците от Свиленград в Балканската война.

На 3 октомври от 17.30 часа на главната пешеходна улица на Свиленград празничен концерт ще изнесе Духов оркестър “Костадин Манов”, а от 19.00 часа в Спортна зала – Свиленград публиката ще зарадва концертът на певицата Тони Димитрова.

Традиционният общоградски ученически крос за купа „Пети октомври” с подкрепата на Ротари клуб – Свиленград ще стартира на 4 октомври в 16.00 часа пред “Медицински център I Свиленград”.

На 4 октомври за четвърта година се организира “Небесен гурбетчия” – рецитаторски конкурс по стихове на Ивайло Балабанов. Той ще започне в 17.30 часа в салона на НЧ ”Просвета 1870”.

Ежегодната награда на Лайънс клуб „Свилена” – Свиленград “Подай ръка на доброто” ще бъде връчена на 4 октомври от 18.00 часа на откритата сцена до Общинска библиотека.

Празничният 5 октомври ще започне с тържествена литургия за благоденствието на Свиленград и неговите жители в храм „Св. Троица” от 8.30 часа.

Поклонението на връх Шейновец с панихида пред паметника-костница на загиналите за освобождението на Свиленград ще се състои на 5 октомври от 10.00 часа. Тръгването на осигурения от общината транспорт е в 9.00 часа от площад „Пети октомври”. Кулминация на празника ще е откриването на паметник на войводата Димитър Маджаров в Градския парк от 11.30 часа.

През целия период като част от празничната програма са организирани и многобройни спортни мероприятия.

Снимка: ОбА-Свиленград

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Verified by MonsterInsights