„Проблемите във водната мрежа са обща грижа на ВиК, Общината и населението“

18 минути
„Проблемите във водната мрежа са обща грижа на ВиК, Общината и населението“

Господин Атанасов, да започнем с една не особено приятна и перманентно актуална тема за разговор и коментиране. Чести са авариите по ВиК мрежата не само в Тополовград, но и в цялата община. Колко и какви усилия Ви струват във ръководения от Вас Район на ВиК, за да имаме нормално водопо- даване?
Въпросът Ви е директен и аз ще се постарая да отговоря немногословно, за да не досаждаме на читателите. Авариите са ежедневие във ВиК и общината. Това не е оправдание, а е прелюдия към това, че те са в резултат от дългогодишни „усилия“ на много хора. Когато са правени водопроводите, преди вече доста години, е имало много вода и естествено с новите тогава инсталации не се е усещал резултатът от тях. В момента се струпват два фактора, най-важният от които е все по-задълбочаващото се маловодие, а другият е изключително остарялата водопроводна мрежа, която дълги години не е била подменяна, реновирана, компрометираните участъци не са били подменяни. Читателите и зрителите, които ще прочетат и видят този материал, вероятно ще попитат: „Какво пречи маловодието на авариите?“. Отговорът ми е – така е организирано на времето водоподаването с такива тръби и съединения, които са едни гумени пръстени, и при всяко спиране и пускане на водата и промяна на налягането, това довежда до размествания, отваряния и получаване на пробиви и аварии. След всяко спиране за по-дълго време, най-вече във водопроводи с по-голям диаметър, следва 2-3 дни отстраняване на аварии.
Ето какви мерки сме взели от известно време.
От няколко месеца насам сме разделили проблемите на три. Първата част са така наречените „хранителни водопроводи“ – от и до помпените станции, които довеждат водата до водоемите на населените места.
Втората са водопроводите в самите населени места и третата част, това са помпените инсталации, електросъоръженията, трафопостове и други.
За мен лично най-големият проблем е остарялата водопроводна мрежа на тези напорни и хранителни водопроводи. Терените в общината са с много големи денивелации, като налягането в много от тръбите достига от 10 до 15 атмосфери. Може да си представите каква вода изтича при аварии в тях, още повече, че те са и с голяма дължина, да не говорим през какви терени минават. Понякога ни трябва много време, докато открием пробивите. Това е основната причина водоемите в населените места да не се използват в пълния им капацитет. В тази връзка мерките, които предприе ВиК дружеството в Хасково, е подмяна на основните, хранителни водопроводи. Така например през първото тримесечие на тази година бе подмяната от Помпена станция „Ханче“ до водоема от 1000 куб.м, който захранва три села – Орлов дол, Хлябово и Българска поляна, където са сменени около 300 м тръби. Тук трябва да отбележа, че тази подмяна стана с пълното съдействие на Общината и пълното разбиране на проблема от тяхна страна. Помогнаха с техника, а и в последно време работим изключително добре заедно, защото в края на краищата се разбра, че отстраняването на проблемите във водния сектор могат и трябва да бъдат обща грижа на ВиК, Общината и населението, живеещо на територията й.

Подмяната на водопроводната мрежа явно не е лесна работа. Това няма да стане нито за една, нито за две-три години. Това е дълъг и скъп процес. Вижда се, че Общината е предприела мерки – чрез програми, проекти, друго финансиране, но нищо не става толкова бързо, а и още по-малко лесно. Как изглежда процесът от страната на ВиК? Да Ви попитам и за още нещо, каква е възможността да имате на склад резерв от запасни части и други пособия, които да служат за по-бързото отстраняване на авариите, за да не се налага тичане до Хасково и т.н.?
Вашият въпрос ще го разделя на две части. Първо за инвестициите, законодателството в Република България е такова, че инвестициите се правят от общините. Презумпцията за това е, че общините могат да ползват публичен ресурс – финансови средства, които се отделят централизирано от бюджета на МРРБ, Екологичното министерство и т.н., като това не оскъпява толкова много инвестицията. Това значи, че общините правят инвестиционните предложения, разработват проектите, избират изпълнители и подизпълнители, финансират дейността, извършват контрола и накрая предават мрежата за експлоатация на ВиК дружествата. Те са единствената стопанска структура, която експлоатира вече направеното и връща средствата, дадени от държавата пак в нея.
ВиК експлоатира и поддържа цялата водопроводна мрежа и система в общините. Новото ръководство на ВиК – Хасково е предприело две много сериозни действия – едното е за осигуряване на инвестиции за подмяна на водопроводи, точно там са осигурени всички ресурси на ВиК за нови тръби.
Другото е осигуряване на инвестиции в помпеното стопанство и съпътстващата го инфраструктура.
Ние сме изготвили списък с компрометираните участъци по мрежата и помпеното стопанство, които трябва да се подменят и това вече се прави. Поръчките за резервни части могат да бъдат само централизирани и ние не можем да ги държим на склад тука, затова те се правят в Хасково, по наша поръчка, когато това се налага. Така беше и с аварията на помпата в Помпена станция в Орешник – за лагерите на помпата.

Един и то немалък проблем е този за информираността на населението за авариите – защо спира водата, евентуално колко време ще продължи отстраняването на аварията, ако възникнат допълнителни затруднения да се подава пак информация. Ако не да се избегнат, то поне да се сведат до „санитарния минимум“ упреци, неразбиране на проблема и ситуацията, изобщо да не се нагнетява чак толкова голямо напрежение?
Аз като потребител на ВиК услугата по доставката на вода, когато започнах работа в този сектор, също мислех, че най-лесното е да се информира – да се каже: има проблем, ще бъде отстранен за еди колко си време. Само че сблъсквайки се с реалността, се оказа, че не е така. Нищо не може да бъде опре- делено или казано с точност, понякога дори и приблизително. Просто характерът на авариите е различен и зависи от много фактори.
По правило трябва да се обаждаме в Авариен център – Хасково и цялата информация трябва да отива и да се получава от там, а не да се пускат разнопосочни слухове, коментари и т.н. Напоследък предприемаме мерки по местни сайтове и групи да подаваме информация, което се оказва една добра мярка. Обсъждаме с пиара на ВиК – Хасково този въпрос, информацията да се подава и на местен сайт или група, където периодично да се подава информация за аварии и проблеми в хода на отстраняването им, които налагат по-дългото или дай боже по-бързото им отстраняване.

/С известни съкращения,
а пълен видеозапис може
да видите на сайта на
ИА „Сакарнюз“/

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.