Празнуваха 110-годишнината на читалището в с. Орешец

Иван Атанасов
От Иван Атанасов юни 24, 2024 08:16

Празнуваха 110-годишнината на читалището в с. Орешец

Акценти

  • Вестник „Сакарнюз“, бр. 24/1096, година XXl, 21 - 27 юни 2024 г.
  • Излиза всеки петък в общините: Харманли, Тополовград, Любимец, Маджарово, Симеоновград, Свиленград, Ивайловград, Минерални бани.

Свързани публикации

„Историята на Орешец е една картина на историята на Балканите и децата трябва го знаят да го помнят.“ Това каза проф. д-р Стойна Пороманска, която присъстваше на отбелязване 110 години от създаването на Народно читалище „Светлина – 1914“, с. Орешец. Тя е от тук, а празникът бе съчетан и с родова и земляческа среща.
Професорът още каза, че Орешец е гостоприемно село, което е приютило след 1924 година десетки семейства на тракийски бежанци. „То продължава да приема, за наша радост, и чужденци, които правят картината на селото пъстра“, отбеляза тя.
Проф. Пороманска си спомни, че в читалището през далечната 1953 – 1954 година е идвала като дете и заедно с други от училището започвали подготовката за новогодишните празници. За всяка Нова година играели с голям ентусиазъм театрални пиеси като „Албена“ на Йордан Йовков и „Свекърва“ на Антон Страшимиров.
Яна Христова, председател на Настоятелството, каза, че мечтае да продължат делото и традициите на предците, които са по-дарили по-голяма част от живота си, за да го има читалище „Светлина“.
На 15 юни на горещия площад, след тържественото откриване, бяха връчени грамоти и благодарствени адреси на заслужили деятели на читалището.
Имаше поздравителен концерт с участието на самодейци от местното читалище, на фолклорна група за автентичен фолклор при читалище „Св. св. Кирил и Методий“.
Участваха още певческа фолклорна група „Тракийка“ от НЧ „Христо Ботев“ – село Иваново. Играха и танцьори от фолклорна танцова група „Загрей“ при народно читалище „Дружба“ – Харманли.
В програмата участваха Рисана и Минко Къвръкови и самодейци от село Доситеево.
От Любимец бяха дошли вокална формация „Диагонал“ и модерен балет „Ейнджъл“, и двете при народно читалище „Братолюбие“.
Накрая за всички пя певицата Биляна, чиито корени са от тук.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов юни 24, 2024 08:16
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама