Посрещнаха изгрева от Дома на слънцето край Тополовград

6 минути
Посрещнаха изгрева от Дома на слънцето край Тополовград

Да посрещнат изгрева на най-дългия ден в годината на високото светилище на Слънцето- Палеокастро край Тополовград се събраха любителите на магичното.
На 21 юни вечерта те се събраха на святото място и така продължиха ежегодната традиция на Общински исторически музей.
Изгревът бе на другия ден в 5:36 ч. и макар слънцето да бе обвито с мъгла всички заедно изживяха този миг на величие.
Палеокастро все още крие много неразгадани тайни за археолозите със своите издълбани знаци, скрити артефакти под камъните си, мистични сили, забулени в митове и много други.
Домът на Слънцето – така го наричат много от местните, заради слънчевите дискове, които са издълбани по камъните.
Обектът, приеман от археолози като светилище, носи името на древната тракийска крепост Палеокастро. В нея се издигат високи скали, които образуват на върховете си верига от зъбери, обърнати с едната си дълга страна към изток.
Поради това цялата източна дължина на скалистата верига е изложена сутрин на лъчите на изгряващото слънце. По всички повърхности на тази страна са изработени над 150 дискове, моделирани в скалите по хребета. Така наречените Слънчеви дискове са многократно публикувани в научни трудове, посветени на мегалитните паметници, често интерпретирани като тракийски.
Техният брой се определя от 140 до над 200 при диаметър на кръговете от 25 до 100 см. Някои от дисковете са изпъкнали и стърчат над повърхността на скалата с по 3 – 5 см, други са вдлъбнати на приблизително същият размер в дълбочина.
Към края на скалата са моделирани и кръгове, които са означени с ямички в скалата. На места са групирани по два или три, наредени хоризонтално и вертикално. „Слънцата“ са издълбани както във висок, така и в нисък релеф. Могат да се видят и вписани един в друг дискове. Диаметърът им варира от 0.20 см. до 1 м. Всички дискове, издълбани в скалата, се огряват от утринното слънце.

1 thoughts on “Посрещнаха изгрева от Дома на слънцето край Тополовград

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.