Новини от Хасковска област и Югоизточна България

Текст, снимки и видео от Хасковска област и Югоизточна България

Поне 6 институции не разсейват съмнения за нелегитимни дипломи

11 минути
Поне 6 институции не разсейват съмнения за нелегитимни дипломи

Най-малко шест държавни институции не си правят труда да проверят две дипломи, за да разсеят или потвърдят за легитимността им.
Прокуратура на няколко нива, две министерства и университет не искат да проверят дали живеещият в Ивайловград Даниел Златилов Хаджиев е завършил легитимно висше образование.
Последната институция, която е сезирана по този въпрос е Европейската прокуратура . Това са направили от Министерския съвет и става ясно от отговор до акад. Наско Гелимачев от Ивайловград. Писмото отговор до него от 4 юли е подписано от Габриела Козарева, главния секретар на МС и в него се иска делегиран прокурор да направи проверка за легитимност и автентичност на дипломите на това лице, издадени от Университета за национално и световно стопанство – София и Аграрния университет – Пловдив и дали те не са послужили като основание за заемане на длъжности и получаване на доходи в страни членки на Европейския съюз.

Малко история

Сигнал със съмнения за автентичността на тези документи е подаден през миналата година от господин Гелимачев. Тогава той поиска за това да се произнесат от Министерството на образованието и науката (МОН), той като Хаджиев е ръководил „Аудиовидео Орфей” ЕАД с принципал Министерство на културата и е бил и заместник-председател на държавна агенция „Архив“ – София.
От МОН отговарят, че ако лицето е завършило преди 01.01.2006 г., те не могат да предоставят данни за дипломата на Даниел Хаджиев.
От УНСС го съветват да направи питане по ЗДОИ. След като е направил това, от Гелимачев искат да предостави данни за дипломата, по възможност копие от нея и данни за специалност и период на обучение.
На питане до Кръстьо Кръстев – министър на културата, за регистрационен номер на дипломата, той отказва да предостави информация за легитимността на дипломата на Даниел Хаджиев. Галина Дреновска от министерство му отговаря, че „проверка относно автентичността на образователен документ може да бъде извършена в случай, че бъде представена въпросната диплома“!
Министърът на културата препраща сигнала до Районна прокуратура – София , а те – до Районна прокуратура – Хасково за проверка.
С постановление прокурор Невена Моралиева отказва да образува досъдебно производство по сигнала. Мотивите за това Атанас Гелимачев не е получил и досега.
Добавя факта, че лицето е предоставило две дипломи от УНСС и от Аграрен университет. От тук не обследват предоставени дипломи, като номера и автори на учреждения, не извършват насрещни проверки да установят има ли данни в информационните масиви на УНСС.
Постановлението е обжалвано пред Софийска районна прокуратура (СРП) от там е направен отказ да се образува досъдебно производство.
Постановлението на СРП е обжалвано пред Софийска градска прокуратура (СГП) и от там е получен отказ да се образува досъдебно производство.
И така повече от година въпросите, които Гелимачев и обществеността в Ивайловград задава, все още не са получили отговор, а виждат само препратки от институция в институция и нежелание да се свършат работата.
А един от тях е много показателен и той гласи: „По какъв начин е отразено присъствено на лицето като управител на „Аудиовидео Орфей” ЕАД на месторабота си при начисляване на месечното му възнаграждение при положение, че лицето никога не е напускало територията на община Ивайловград през последните 10 години?”.
Другото искане е да се установи от европейските делегирани прокурори послужили ли са дипломите на Даниел Хаджиев като основание за заемане на длъжности и получаване на доходи в страни членки на Европейския съюз.

През месец март ОбС – Ивайловграв взе решение Общината да купи 1272 кв.м земя за 25 724 лева без ДДС, за да изгражда общински път.
Тя вече е открила процедура за отчуждаване на частния имот, собственост на Даниел Хаджиев, който е трети братовчед на Диана Овчарова. Мястото е с площ от 6694 кв.м, от които ще се отчуждят 1272 кв.м.
Съветниците одобриха оценката (която ще бъде платена от бюджета на община Ивайловтрад) , а придобитият имот ще бъде със статут на публична общинска собственост за прилагане на улична инфраструктура.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Verified by MonsterInsights