Пожарът в Сакар изгори къщи, ниви и паша на животновъди

9 минути
Пожарът в Сакар изгори къщи, ниви и паша на животновъди

Близо 110 000 дка са засегнати от тридневния пожар в Сакар. Той се разрази на територията на няколко общини. Огънят изгори стотици декари борова гора, хиляди декари пасища са унищожени, много къщи и имоти – изпепелени. Започна на 12 юли следобед.
Като причина за пожара се посочва косене на трева с трактор с прикачена косачка в орехова градина от 60-годишен свиленградчанин. Мъжът е направил опит да загаси пламъците, но не е успял. Получил е и изгаряния по тялото.
От пожарите най-засегнати са животновъдите, чиито животни вече нямат паша.
В с. Левка изгоря краварник и две крави, неуспели да излязат от него. Останалите 41 бяха спасени.
След като стана известно, че животновъди са пострадали, се организира дарителска кампания и много хора предложиха пари и храна за животните. Община Свиленград им отпусна 20 000 лева спешно, а първите 11 тона слама за храна за селскостопанските животни пристигнаха в село Левка.
Приемат се и дарения в натура за храна на животните – слама, ечемик, сено или фураж.
19-годишен доброволец от Свиленград пострада в опита си да се бори с огнената стихия. Момчето е искало да спаси кошерите на дядо си. Има 60% изгаряния по тялото и лекари в Пловдив се борят за живота му.
В овладяването на огъня се включиха и тежки машини, които правеха просеки.
Най-засегнато е село Равна гора, където са изгорели 10 къщи и няколко пчелина.
В тополовградското село Срем унищожените имоти са 3, повредени и изгорели са 10 автомобила.
В с. Горноселци, Ивайловградско, 10 къщи бяха изпепелени.Изгорени са и блокове, в които е имало слама, която стопаните все още не са били прибрали.
Унищожени и силно засегнати са трайни насаждения.
Потърпевшите са местните хора, които са много ядосани. Те търсят вината в пожарникари, държава, екозащитници. Имат свое мнение за справянето с пожарите и земеделската обработка.
Големи щети има и при птиците, защото гнездата им са по храсти и дървета, които са унищожени. Има изгоряло гнездо на царски орел. Успокоението е, че малките им вече летят и не са били в гнездата.
Има диви животни, защитени видове като влечуги и костенурки засегнати от пожара. Сега, след като дървета и храстите са изгорели, възможността те да се укриват е малка и стават лесна плячка на хищници.

Други пожари
На 17 юли следобед нов пожар избухна в Свиленградско. Горя между селата Маточина и Варник. Във второто село има изгорели къщи. Огънят се движи в посока към село Сладун.
Друг пожар, който тръгна от Симеоновград, се разгоря между с. Константиново и с. Поляново и успя да засегне над 5200 дка площи.
В страната едно от най-засегнатите места засега остава село Отец Паисиево в област Пловдив. Огънят започна във вторник. Той обхвана двете вилни зони, където изгоряха около 30 къщи, а 15 души бяха евакуирани.
Пламъци обхванаха и село Воден, Ямболско, където се наложи хората да се евакуират сами, съобщи БНТ.
Там няма ток, а комуникациите са затруднени. Сред хората има възрастни и трудноподвижни.
Пожари имаше и в планината Странджа. Като помощ 20 пожарни коли и оборудвани екипи пристигнаха от Турция.
Очаква се да пристигнат и два турски хеликоптера, два чешки вече пристигнаха на летището в Пловдив.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.