Пластика „Възхвала на българската писменост“откриха в Харманли

8 минути
Пластика „Възхвала на българската писменост“ откриха в Харманли

Пластика „Възхвала на българската писменост“ бе открита в Харманли. Тя е по инициатива на „Ротари клуб Харманли“ и се намира пред сградата на читалище „Дружба – 1870“.
Открита бе официално от д-р Стефка Здравкова – президент на клуба. „Щастлива съм, че имам възможността да открия едно бижу за нашия град, че успяхме да реализираме една моя идея. Благодаря на всички от клуба, които ме подкрепиха“, сподели тя.
Кметът Мария Киркова благодари: „Искам само с няколко думи да ви кажа огромно благодаря, не за това, което в момента ще се случи, а за всичко, което правите, за широките ви сърца и за това, че наистина мислите за нашите съграждани“.
Свещениците Живко и Максим благословиха начинанието и отслужиха водосвет.
Средствата, с които е изградена пластиката „Възхвала на българската писменост“, бяха събрани на пролетния бал на „Ротари клуб Харманли.“
След откриването в Културния център бяха наградени заслужили личности.
Президент Здравкова каза, че като е поела поста президент на клуба, е и имала два приоритета – здравеопазване и образование. От зимния бал „Празник на виното и приятелството“ събрали средства, благодарение на които около 620 жени имаха възможността безплатно да се прегледат при един от водещите лекари – специалисти за рак на гърдата.
Акцентът на пролетния им бал „Приказна пролет в Харманли“ е бил образованието. Благодарение на него те успяха да съберем няколкостотин книги, които дарили на читалищната библиотека.
Членовете на клуба са учредели награда, която ще бъде връчвана всяка година за принос към общността. Тя е на името на известната личност Дялко Милковски и бе дадена на чартър президента д-р Динчо Генев.
Той благодари и заяви, че каквото е правил пак ще продължава да прави. Много от нещата съм ги направил благодарение даренията на този клуб, в който членувам от началото“, допълни той.
Със званието “Почетен член на „Ротари клуб Харманли“ бе удостоен арх. Янчо Апостолов, който е основоположник на Ротари клуб в Харманли. „Развълнуван съм, защото винаги съм смятал, че това е най-хубавият клуб в България и съм горд,че съм негов член“, сподели архитектът.
Цонка Малева получи Грамота за дарител, защото е дарила 2000 лв. на “Ротари” за борбата срещу рак на гърдата.
Грамота получи и Бойко Йорданов, също спонсор на клуба, осигурил електрическата тротинетка, която „Ротари“ дари на кроса. Отличие грамота получи и Боряна Петкова, осигурила 2000 лв. за каузата на клуба за борбата срещу рака.
От Иннер Уил клуб дадоха бутилка вино лимитирана серия на д-р Динчо Генев.

Пластиката пред сградата на читалище „Дружба – 1870” представлява книга с отворени три страници. На едната е Паисий Хилендарски с част от неговата „История славянобългарска”. На другата е Константин Преславски с „Азбучна молитва”, а на третата са Св. св. Кирил и Методий с тяхната глаголица.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.