Петдесетница – Неделя осма след Пасха

Сакарнюз
От Сакарнюз юни 21, 2024 10:06 Updated

Петдесетница – Неделя осма след Пасха

Акценти

  • В този ден се изпълнили две обещания на Господа Иисуса Христа – изпращането на Св.Дух на апостолите и основаването на Църквата, на която и адовите врати не ще надделеят (Мат.16:18), защото е църква на живия и всесилен Бог!

Свързани публикации

В този ден се е поставило началото на Христовата Църква. В този ден светата Църква възпоменава и чества едно велико и преславно събитие от своя исторически живот – слизането на Светия Дух над апостолите и над ония, които били с тях в Йерусалимската Сионска горница. Този празник се нарича още „Ден на Пресвета Троица”, тъй като слизането на Светия Дух е дело на безкрайната милост към човешкия род от страна на Трите Божи лица: Бог Отец, Бог Син и Бог Дух Светий. Ето какво ни повествува свети Лука във връзка със събитието, станало на този забележителен ден – Петдесетница.
В изпълнение на това, което заръчал Господ Иисус Христос при Неговото възнесение , светите Апостоли останали в Йерусалим, очаквайки да се изпълни обещанието – да им бъде изпратен Св. Дух. Десет дни пребивавали единодушно в молитва в Сионската горница 12-те и 70-те апостоли заедно с някои жени, Св. Богородица и братята Господни. Когато настанал денят Петдесетница и всички те отново били заедно, неочаквано дошъл шум от небето, сякаш духал силен вятър. Този шум изпълнил целия дом, където се били събрали. Явили им се огнени езици, които се разделили и застанали по един на всекиго от тях. Всички се изпълнили със Свети Дух, следствие на което започнали да говорят на различни непознати им дотогава езици.
„Покайте се, и всеки от вас да се кръсти в името на Иисуса Христа, за прошка на греховете; и ще приемете дара на Светаго Духа” (Деян 2: 37:38). Вследствие на този призив същия ден повярвали в Христа и се кръстили около три хиляди души. Така в този ден се поставило началото на Христовата Църква. Следователно Петдесетница е нейният рожден ден.
В този ден се изпълнили две обещания на Господа Иисуса Христа – изпращането на Св.Дух на апостолите и основаването на Църквата, на която и адовите врати не ще надделеят (Мат.16:18), защото е църква на живия и всесилен Бог!
Нему да бъде чест и слава сега и винаги и във вечни векове!

Амин!

Сакарнюз
От Сакарнюз юни 21, 2024 10:06 Updated
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама