От 24 часа, 20 са отредени за работа, казват тютюнопроизводители

Сакарнюз
От Сакарнюз август 9, 2008 16:31

От 24 часа, 20 са отредени за работа, казват тютюнопроизводители

Шенай Нуриева

„Ако си от семейство на учители, ставаш учител, ако си от семейство на тютюнджия ставаш и ти тютюнджия“, казва Хафизе от с. Шишманово. Тя заедно със съпруга си Адем работят тази култура откакто са се родили. Но за разлика от миналата тази година решили да се заемат много по-сериозно с тази дейност и отглеждат 130 дка тютюн. Имат работници – шест семейства от Кърджали. На низа те дават 1,40 лв., 1,50 лв. “Навсякъде заплащането е различно, в зависимост от предварителната уговорка, казват те“. За разлика от България в съседна Гърция се плаща по едно евро на низа.

В момента хората берат трета ръка и са направили около 8 хиляди низи, а до началото на септември се очаква да направят още толкова. Един от работниците на семейство Исмаил, Кязим казва, че на ден не пада под 180лв. Преди това Кязим и семейството му били в с. Георги Добрево, 14 години работили за себе си, но там имало голяма суша. “Тук ми е много по-изгодно и затова не се наемам да работя за себе си”, казва той. Кязим е от Кърджали и се оплаква, че там тютюн не вирее. Парите, които изкарва той , жена му и двамата му сина са им напълно достатъчни. Те са за първа година в с. Шишманово и са категорични, че догодина пак ще дойдат да работят.

Не само хора от Кърджали идват да работят на частници тютюн в Шишманово, но даже и хора от Турция, тъй като лятно време там има съкращения,идват тук отглеждат тютюн за себе си, а и почвите ни са много плодородни не изискват допълнително наторяване, казва Хафизе.

Цените за закупуването на тютюна очаква да бъдат обичайните , както миналата година 2,80лв., 3,00 лв., 3,50 лв. Семейство Адем и Хафизе Исмаил са много доволни от реколтата тази година. Макар че миналата имали 25дка., те направили около 6 – 7 хиляди низи. За работници имали две семейства и заплащането било по-евтино за разлика от тази година. “Най-трудно от земеделието е тютюна, даже е по- лошо и от робския труд”, казва Адем. “Хората стават в 3.30 часа сутринта, за да отидат на нивата, а лятото е пълен ад за децата. Отиват на тютюна да робуват, а не да почиват през ваканцията”, допълва жена му Хафизе. Семейство Исмаил имат два трактора, единия от които е купен от Гърция, с тях карат работниците на нивата. Техният тютюн достига до челото, поливат го на десет дни, след това толкова дни почиват.

Основно хората в селото се прехранват от този поминък, но има и мъже, които отиват по строителни обекти, за да носят допълнителни доходи на семействата си. Тъй като не може с една работа да се оцелява и семейство Исмаил освен тютюна имат и хранителен магазин в с. Шишманово. Той е открит преди две, три години, за в бъдеще имат планове да го разширят.

“От 24 часа, 20 са отредени за работа”- категоричен е Адем. На всички тютюнопроизводители им се иска закупуването тази година да е на по- високи цени, но не вярват, че ще дадат много. “Да не правят като карпузите, защото литър бензин е над 2лв. вече”, казва Хафизе. След тютюна и двамата ще се захванат с марулята. “Колелото трябва да се върти, за да не хване ръжда”, категорична е съпругата на Адем. Сегашните им работници, ще се занимават и с отглеждането на марулята. Всички хора в с. Шишманово не падат по долу от десет, петнадесет дка, с изключение на чобаните казва още Хафизе. Макар че всички се оплакват от изкупните цени в селото няма бедни семейства , според нея. “Даже някои вече имат по две, три коли, една бракма за тютюна и една по нова за излизане”, казва тя.

Вече около десет, петнадесет семейства имат и компютри, но нямат интернет и ги използвали като телевизори.

Шишмановци освен с плодородната си почва, могат да се похвалят и с факта, чеса с най- младо население в общината. 70 – 80 процента от жителите му са младежи, вече е и второто по големина и брой население след с. Бисер, но там за разлика от Шишманово масово преобладава възрастното население. “Преди Шишманово беше на трето място в общината след Славяново, но сега сме на второ”, казва кмета Юксел Мустафа. “Броят на населението се увеличава, особено лятото, тъй като идват много работници. До края на месеца шишмановци вече няма да използват компютрите си като телевизори, а ще се радват на безжичен интернет”, ни уверява той.

В селото има и детска градина, но не е целодневна. Но училище не, тъй като няма достатъчен брой деца и затова те учат предимно в с. Българин, някои в Хасково, Харманли.

“Правят се и два проекта за канализацията и пътищата, за да може още като влезеш в селото да се направи извод на какво положение се намира Шишманово”, казва кмета. Той също има 10 дка тютюн и е на мнение, че реколтата тази година е много по- добре от миналата. Но цените са едни и същи от десет години насам, казва той. За шишмановците е категоричен , че са специалисти в тютюноотглеждането. Компаниите , които изкупуват тютюна им са най-големите и водещи компании в страната.

Сакарнюз
От Сакарнюз август 9, 2008 16:31
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама