Отварят ли Украйна и Русия нов фронт на юг, войната през октомври 2023 г.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов ноември 1, 2023 12:45

Отварят ли Украйна и Русия нов фронт на юг, войната през октомври 2023 г.

Акценти

  • Атаките на украинските сили през река Днепър (на украински Днипро) повдига въпроса дали Киев не цели амбициозно разширяване на южния фронт с райони по поречието в Херсонска област.

Свързани публикации

31 октомври 2023 г.

Ξ Русия изтегля военни части от Беларус: глътка въздух за Украйна на фона на нестабилността

В ход, смятан от мнозина за предпазлива въздишка на облекчение, Русия е изтеглила всичките си военни части от Беларус, според говорителя на Държавната гранична служба на Украйна Андрий Демченко. Това развитие, съобщено на 31 октомври, идва на фона на продължаващата глобална загриженост относно потенциала за пряка военна конфронтация между Русия и Украйна.

Оттегляне сред неуреден мир

Съобщава се, че руските военни части са били изтеглени като част от ротация, но не са били докарани нови части. Въпреки това, спорадични останки от руските въоръжени сили остават в Беларус, предимно военни, обслужващи руската техника, оставена в страната. В сегашния си вид ситуацията на границата се счита за под контрол, без доказателства за придвижване на персонал или оборудване към Украйна. Присъствието на руски наемници в Беларус обаче все още е повод за безпокойство.

25 октомври 2023 г.

Ξ Отварят ли Украйна и Русия нов фронт на юг?

Атаките на украинските сили през река Днепър (на украински Днипро) повдига въпроса дали Киев не цели амбициозно разширяване на южния фронт с райони по поречието в Херсонска област.

Близо седмица след съобщенията, че е достигнат левият (източен) бряг на Днепър, успехите на Киев, изглежда, са променливи. Снощи базираният във Вашингтон Институт за изследване на войната (ISW) написа, че руски източници говорят за успешно отблъснати атаки на украински военни на няколко км от реката, източно от град Херсон. Тази вечер руското външно министерство обяви украински нападения в района за „осуетени“. Снимка: Getty Images

21 октомври 2023 г.

Ξ Репортаж на Frontline: Руснаците загубиха 1400 войници и 175 танка и бронирани бойни машини в Авдийвка за един ден

Подновяването на руската офанзива край Авдеевка разкрива шокираща статистика за огромни загуби, което бележи сериозен неуспех за руските сили.

Днес най-големите новини идват от Авдийвка. Тук се появи повече информация за подновената руска офанзива, а резултатите показват, че това е най-голямото руско бедствие през последната година.

Украинският генерален щаб съобщи, че общите руски загуби са достигнали почти 1400 войници и 175 танка и бронирани бойни машини за един ден, като 65% от тези загуби са дошли от два 5-километрови участъка на фронта край Авдийвка. Загубите са с почти 50% по-високи, отколкото през първия ден на офанзивата, което може да е изненада, защото вчерашната атака дори не беше толкова интензивна.

17 октомври 2023 г.

Ξ Украйна удари руски бази с балистични ракети ATACMS

Украинската армия е нанесла тази нощ изненадващи ракетни удари и сериозни поражения по две ключови авиобази на руските окупационни сили – в Луганск и Бердянск. Втората има особено стратегическо значение, тъй като от нея излитат повечето щурмови хеликоптери, предназначени да унищожават вражеските танкове и бронирана бойна техника на южния фронт, където се водят най-свирепите битки от лятната (и вече есенна) контраофанзива. Ако се наложи да евакуира това летище, Кремъл до голяма степен ще лиши от въздушна поддръжка своите сили в Запорожие и Херсон.

От руската страна също потвърждават, че авиацията им е понесла сериозни щети, като според авторитетния прокремълски Telegram-канал Fighterbomber, който поддържа тесни контакти с военно-въздушните сили, най-вероятно става дума за най-унищожителната атака срещу авиобаза от началото на инвазията. Според руски източници на терен на-вероятно има и сериозни човешки жертви, а вторичните детонации на летищата в Луганск и Бердянск са продължили чак до сутринта.

13 октомври 2023 г.

Ξ Reuters: Киев заяви, че „морски бебета“ са ударили два руски кораба

Украйна е използвала експериментални оръжия, носени с морски дронове, за да удари два военноморски кораба тази седмица, се казва в докладите. Междувременно Русия продължава офанзивата си срещу град Авдеевка.

Украйна удари два кораба с експериментално оръжие

Украйна удари руски ракетоносец и патрулен кораб в отделни атаки тази седмица, включващи морски дронове, които носеха експериментални оръжия, според съобщенията. Ракетоносецът „Буян“ е бил атакуван в петък, а ракетоносецът „Павел Державин“ е бил атакуван в сряда

Ξ Вторият кораб от Черноморския флот на Русия се взриви на морска мина в рейда на Севастопол за три дни

В петък, 13 октомври, още един военен кораб от Черноморския флот на Руската федерация беше повреден на рейда на временно окупирания Севастопол. За това свидетелстват видеоклипове и снимки, разпространени в интернет.

12 октомври 2023 г.

Ξ Руската армия е пробила отбраната на ВСУ край Донецк на дълбочина до 600 метра

Близо до Донецк руските военни са успели да пробият отбраната на украинската армия на дълбочина до 300-600 метра, става ясно от изявление на Вадим Астафиев, ръководител на пресцентъра на Южната група войски.

11 октомври 2023 г.

Ξ Украинските сили продължиха контраофанзивни операции край Бахмут и в западната част на Запорожка област и според съобщенията напреднаха и в двата сектора на фронта.

10 октомври 2023 г.

Ξ Бивш началник на армията на Обединеното кралство: „Напълно разумно“ е Украйна да нанесе удар на територията на Русия

Бившият командващ армията на Обединеното кралство Ричард Даннат смята, че забавянето на Запада в оказването на помощ на Украйна е дало на Русия време да подготви отбранителни линии, и категорично подкрепя правото на Украйна на по-дълбоки контраудари на територията на Русия.

Ξ Докато Украйна се гърчи от нападения на сушата, конфликтът в морето дава надежда

Безпилотни самолети и ракети държат руския флот на разстояние, а доставките и търговията в пристанищата

Някогашният хотел „Одеса“ беше тлееща руина. 19-етажната сграда на булевард „Приморски“ 6 се беше превърнала в почерняла черупка. Руснаците я удариха миналия месец с противокорабна ракета „Оникс“. Някогашният оживен пътнически терминал на Одеса също беше повреден, както и силози за зърно, складове и православна църква.

Това лято Русия се оттегли от едногодишна сделка, която позволяваше на Киев да доставя зърно за света. Оттогава насам тя опустошава украинските пристанища по цялото черноморско крайбрежие. Извършени са 13 масирани нападения, които обикновено се случват през нощта. В Одеса се чува викът на сирените. След това идват експлозиите, които огласят града и неговия живописен залив.

……..

В Черно море обаче Киев е постигнал забележителен напредък. Безпилотни самолети и ракети Storm Shadow, доставени от Обединеното кралство, са унищожили цели в Крим. Сред тях са батареи за противовъздушна отбрана, корабостроителница и белият неокласически щаб на руския Черноморски флот. Миналата седмица сателитни снимки показаха, че могъщият флот на Москва е напуснал дълбоководното пристанище Севастопол. Той се е отправил на изток, към по-безопасното руско пристанище Новоросийск.

Ξ Шест паралела между войните в Израел и Украйна

Липсата на по-ранна намеса от страна на международната общност допринесе както за последната ескалация между Израел и Хамас, така и за нахлуването на Русия в Украйна.

6 октомври 2023 г.

Ξ Руската противовъздушна отбрана отново е свалила свой самолет – този път край Мариупол.

“При този темп на работа на нашата доблестна противовъздушна отбрана скоро ще останем без авиация“, пише Z-Телеграм каналът Fightbomber.

Това е петият изтребител, свален от собствената ПВО, за който е известно.

4 октомври 2023 г.

Ξ Губернаторът на руската Брянска област твърди, че Украйна е използвала касетъчни боеприпаси срещу руско село близо до украинската граница, удряйки няколко къщи. В Климово не се съобщава за жертви, пише губернаторът Александър Богомаз в Telegram.

Ξ Загубата на американска помощ ще има „опустошителен“ ефект върху Киев – експерти

Украинските войски скоро могат да свършат боеприпасите и оборудването, ако крайнодесни служители във Вашингтон успеят да намалят финансирането на САЩ, предупреждават те.

Ξ Голяма част от Черноморския флот на Русия е напуснала Севастопол

Голяма част от силите на Черноморския флот на Русия вече не са в Севастопол, който бе тяхната база и който се намира на анексирания полуостров Крим. Това съобщи онлайн изданието The Bell, като се позова на публикувани от руски военни канали сателитни снимки, потвърждаващи предислоцирането на значителна част от флота от Севастопол към Федосия и Новоросийск.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов ноември 1, 2023 12:45
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама