Новини от Хасковска област и Югоизточна България

Текст, снимки и видео от Хасковска област и Югоизточна България

В Симеоновград и Харманли режат дървета, нарушавайки правила на ЕС

5 минути
Те предпочитат да усвоят пари от там, вместо да изпълняват поети ангажименти
Подобна гледка може да радва само тези, които са допуснали това

Подобна гледка може да радва само тези, които са допуснали това

От 18 август общините нямат право да намаляват зелената площ на градските територии. Това означава, че не се допуска никаква сеч на дървата от градското покритие и на дървесните корони в градските зони. Записано е в Регламент (ЕС) 2024/1991 на Европейския парламент и на Съвета от 24 юни 2024 г.
С това не се съобразяват поне две общини от региона, които през последните два месеца изсичат дървата от централната градска част. Това са Симеоновград и Харманли.
В първата община заради ремонта на централния парк бяха отрязани няколко дървата, които пречеха на новите алеи.
В Харманли сечта е възмутителна, като за ден отрязаха три 60-годишни дървата в градинката в центъра. И трите бяха напълно здрави.

И двете общини за ремонтните дейности ползват европейски средства от Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ), но не се съобразяват с изискванията на ЕС за зелените градски зони.

И двете общини, ръководени от Милена Рангелова и Мария Киркова, са нарушили Регламент (ЕС) 2024/1991 на Европейския парламент и на Съвета на Европа от 24 юни 2024 г. относно възстановяването на природата и за изменение на Регламент (ЕС) 2022/869
В него в Глава II „Цели и задължения за възстановяване“, член 8, „Възстановяване на градските екосистеми е записано:
„До 31 декември 2030 г. държавите членки гарантират, че няма да има нетна загуба в общата национална площ на градското зелено пространство и на покритието на дървесните корони в градските зони в рамките на градските екосистемни зони…”. В регламента още е записано, че “държавите членки определят и картографират градските екосистемни зони”.
И на двете общини кметовете Милена Рангелова и Мария Киркова са от партия “Граждани за европейско развитие на България” (ГЕРБ), но европейското им развитие се свежда само до усвояване на пари от там.

До 31 декември 2030 г. държавите членки гарантират, че няма да има нетна загуба в общата национална площ на градското зелено пространство 

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Verified by MonsterInsights