Няколко пожара горят в Сакар

5 минути
Няколко пожара горят в Сакар

Пожари бушуват в няколко общини в Сакар планина вече няколко дни. Във връзка с тях зам.-кмета на Община Тополовград Хараламби Мочев обяви със заповед бедствено положение на територията ѝ.

Едва бе потушен огъня в землището на с. Орлов дол на 11 юли и на другия ден пламнаха други два.

В село Срем, огъня дойде откъм с. Гранитово, а другият пламна в землището на с. Устрем, от зърнокомбайн, по време на жътва.

Този в  Срем навлезе в източния край на селото, където изгоряха три къщи, опожарени или пострадаха седем автомобила и 50 големи бали сено. Няма пострадали хора. Наложи се евакуация на 25 жители на селото, които бяха преместени в Манастира „Света Троица“.

Благодарение на мерките взети от Пожарната, ДЛС, екипа на Община Тополовград и местни хора пожара в късните вечерни часове бе овладян, локализиран и по-късно потушен, като на място останаха протовопожарни коли и хора да дежурят.

Пожарът от с. Устрем бързо се разпространи и навлезе в горския масив в посока югозапад – към селата Студена и Планиново, засега далече от тях, но разпространяващ се на все по-голяма площ. На помощ бе повикана тежка техника, която навлезе в гората за пресичане на пожара, който и днес продължава с участието  на пожарникари, служители от ДЛС, Общината, местни жители и дошлата на помощ тежка техника.

В късния следобед на 12 юли за малко да пламне и Блок 5 от ЖК „Сакар“ – Тополовград и при липсата на противопожарни автомобили, заети с другите пожари, това за малко да стане факт. Спасението дойде от противопожарния автомобил на ДЛС,  преминаващ през града по това време на път за пожара в Срем.

Нов пожар възникна в землището на с. Судена днес на 13 юли,

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.