Новини от Хасковска област и Югоизточна България

Текст, снимки и видео от тази част на Балгария

Нов опит за възстановяване чешмата на Гергана

1 минута
Нов опит за възстановяване чешмата на Гергана

Община Харманли е включена в проект по трансгранично сътрудничество с Турция за възстановяване на чешмата на Изворът на Белоногата.
Водещ партньор е Исторически музей „Проф. д-р Александър Фол“ – Малко Търново, който на 24 юни 2023 г. подаде проектна концепция по Първата покана за проектни предложения по Териториалната стратегия от програмата ИНТЕРРЕГ България – Турция 2021-2027 г., в която Община Харманли е проектен партньор.
Тя е с наименование: „Пътуване през времето по Марица“ (Maritsa Timeless Journey) и е включена в основния списък с одобрени проектни идеи с финална оценка от 90.00 точки и покана до партньорите за разработване и подаване на пълно проектно предложение.
Проекти партньори са Тракийски университет Одрин, Община Харманли, Сдружение за популяризиране и туризъм на Одрин.
В рамките на проекта Община Харманли предвижда консервация, реставрация и благоустрояване на Герганина чешма.
Той е изготвен от „Архика“ ЕООД и е на стойност 60 000 лева, а Общината има сключен договор с дружеството от 20 юни тази година. Същата фирма прави проекта и за възстановяването на Гърбавия мост в Харманли.
Това е втория път, в който Харманли кандидатства за облагородяване на това пространство. Първият бе неуспешен, защото общината нямаше собственост на обекта, но от ОбА твърдят, че този проблем с държавата вече е уреден.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.