Новини от Хасковска област и Югоизточна България

Текст, снимки и видео от тази част на България

Николай Лафчиев: „Приключваме снабдяването с дърва за огрев“

9 минути
Пред прага на отоплителния сезон снабдяването на населението от община Тополовград като цяло с дърва за огрев за сезон 2024 - 2025 почти приключва.
Инж. Николай Лафчиев, директор ДЛС Тополовград

Инж. Николай Лафчиев, директор ДЛС Тополовград

Господин Лафчиев, обещахте да приключите снабдяването на населението на община Тополовград с дърва за огрев към края на месец септември, началото на октомври. Какво е положението сега, няколко дни преди този поставен от самия Вас срок?
Пред прага на отоплителния сезон снабдяването на населението от община Тополовград като цяло с дърва за огрев за сезон 2024 – 2025 почти приключва. Града и всички кметства са снабдени с нужните количества, като в селата Срем и Устрем ще приключим в рамките на около 20 дни. Така че, снабдяването на населението с дърва за огрев е задача от изключително социално значение за населението.
Ето защо от ДЛС (Държавно ловно стопанство) – Тополовград сме ангажирани с този проблем и за нас той е един от приоритетите за стопанството. За поредна година се справяме успешно с тази задача благодарение на общите усилия на много хора – служителите от стопанството, Общината, кметовете на кметства и кметските наместници и фирмите, които добиват дървата.

Това е добре, защото съвсем не далеч във времето, когато снабдяването с дърва си беше направо проблем, за разлика от сега. Как се справяхте с пожарите това лято и разбира се с другите задачи, освен дърводобива?
През тази година извършваме мероприятия по отглеждането на 55 дка култури от ясен и летен дъб. Устойчивото стопанисване на природните ресурси е от изключителна важност, но за съжаление природните бедствия като пожарите нанасят поражения, от които горите се възстановяват много бавно.
През тази година многократно възникваха пожари в землищата на селата Устрем, Орлов дол и Срем. Благодарение на бързата намеса на служителите от ДЛС Тополовград, РС ПБЗН Тополовград, Общината и доброволци, пожарите бяха потушавани своевременно. Тук искам да подчертая, че служители от ДЛС – Тополовград активно участваха при овладяването на пожарите на териториите на общините Харманли, Свиленград, както и при големия пожар в Странджа, където ситуацията беше особено критична. Всяка година призовавам за отговорно отношение и поведение през пожароопасния сезон, но за съжаление пожарите стават все по-застрашителни. Надявам се хората наистина да осъзнаят пред какви предизвикателства сме изправени, тъй като климатичните промени водят до все по-голямо повишаване на летните температури и от там до по-сериозни опасности от предизвикването на огромни горски пожари.

Вече започна ловният сезон, засега за прелетен дивеч, съвсем наскоро предстои откриването и най-обичаната от ловците част – лова на едър дивеч и най-вече на дивата свиня. Каква е готовността на Ви за този вид дейност, тъй като ръководеното от Вас стопанство се нарича ДЛС?
В началото на месец октомври по традиция откриваме ловния сезон за дива свиня. Тази година той стартира на 5 октомври. Ние сме готови да посрещнем предизвикателствата, които произтичат от това, както и да следим за състоянието на дивеча пред предстоящата зима и да вземаме мерки да го подпомагаме да я преживее нормално. Наблюденията ми са, че популацията на дива свиня постепенно се възобновява след пораженията от африканска чума и се надявам на един по-добър и успешен ловен сезон за всички колеги ловци. Обръщам се към тях с призив да се спазват правилата за лов и с пожелание за здраве и „На слука!“

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Verified by MonsterInsights