Не водопроводи, а площади са приоритет за общини

Иван Атанасов
От Иван Атанасов декември 12, 2023 17:43

Не водопроводи, а площади са приоритет за общини

Акценти

  • В Харманли искат още 2,5 млн. да довършат площада, в Симеоновград - за парк
  • За останалите градове най-важно е водоснабдяването Вестник „Сакарнюз“, бр. 46/1070, година XX, 08 - 14 декември 2023 г.
  • Излиза всеки петък в общините: Харманли, Тополовград, Любимец, Маджарово, Симеоновград, Свиленград, Ивайловград, Минерални бани

Свързани публикации

Докато едни общини настояват през 2024 г. година правителството да им отпусне средства за ремонт на остарялата водопроводна мрежа, за други обновяването на площади и паркове е по-важна задача.
Това се разбира от подадените от тях проекти към финансовото министерство, които са залегнали в Бюджет 2024-та на страната като капиталови разходи.
От списъка се разбира, че за управата на Харманли приоритет е довършване на площада, а не водопроводът, който аварира всеки ден и остава без вода абонатите на града. Първото нещо, което искат от правителството, е да им дадат 2,5 млн. лева за „Основен ремонт на централен площад и прилежащи пространства град Харманли“. Втората важна задача на местната управа е „Рехабилитация и реконструкция на път НКV 1217/II-76, Богомил – Харманли/ Българин – Шишманово от км. 0+000-1+300“. Той ще струва 1,6 млн. лв. Третият проект, подаден в МФ, е за „Рехабилитация и реконструкция на улица “Сакар планина” на територията на Харманли” и ще струва 780 000 лева.
Докато в град Харманли не виждат проблема с водоснабдяването, в съседния Тополовград се стремят да имат чиста и непрекъсваема вода и по селата. Затова исканията им са от капиталовите разходи на бюджета да им отпуснат 8,9 млн лева за „Реконструкция на вътрешна водопроводна мрежа на с. Орешник“. За “Реконструкция /рехабилитация на водопровода по ул. „Москва“, „Васил Левски“, „Искър“ и „Трети март“ се надяват на 2,9 млн. лв. Третият им проект е „Благоустрояване на пл. „Александър Стамболийски“, кв. 54 по плана на гр. Тополовград, който ще струва 1, 3 млн. лв.
В Димитровград също настояват да реализират проекта си “Подмяна на главен напорен водопровод от ПСПВ към градски резервоар“, гр. Димитровград“, който е за 4 млн. лева.
В Симеоновград очакват 993 000 лева за „Реконструкция на централен градски парк“. Вторият подаден проект е за „Реконструкция и модернизация на детска градина „Детство“ – гр. Симеоновград – 1872 лв. Третият е „Подмяна на водопроводна мрежа по ул. „Г. Бенковски“, „Ст. Караджа“, „Патриарх Евтимий и „Янко Сакъзов“ за стойност 1 млн. лева.
В Община Свиленград наблягат на подмяната на ВиК инфраструктурата. Те са подали проекта „ Изграждане на канализационна и водопроводна мрежа за нови квартали кв. 39, кв. 307, кв. 308, кв. 309, кв. 310, кв. 311, кв. 312 и кв. 313 – гр. Свиленград – актуализация“, на стойност 1 855,5 лв.

Другият е „Подмяна на водопроводна мрежа в гр. Свиленград за 822,1 лв. От Граничната община очакват 6,3 млн. лв. за „Изграждане на паркинги и благоустрояване на междублокови пространства в квартали”.
Подадените от Община Ивайловград проекти са: „Реконструкция и рехабилитация на Общински път HKV 2047 – от републикански път II-59 до с. Покрован“ 4 010,7 лв.
„Реконструкция на водопровод по улица „Любимец“ – 1616 лв. „Реконструкция и рехабилитация на път от общинската пътна мрежа на община Ивайловград HKV 3063/III-597 – Ивайловград – п.к. Ламбух/ – язовирно селище с приблизителна дължина 1 км“ – 326,9 лв.
В Любимец настояват за проекта си „Околовръстна улица на град Любимец по направление на Републикански път III-597/обходен път запад“, за който очакват 4 900 лв. Другото искане е за „Реконструкция на тротоари, бордюри и настилки по улици в Любимец“, на стойност 1 331,7 лв.
В Маджарово очакват средства за „Рехабилитация на напорен водопровод – гр. Маджарово – промишлена зона – помпена станция в с. Горно поле“ за 1 337 лв.
Другият им е за „Рехабилитация на общински път с. Ръженово – с. Долно съдиево“ – 1 460 лв., а третият „Реконструкция на централен парк и площад пред Културен дом“ – 1 457 лв.
От Община Минерални бани са заявили намерение да реализират проект „Рехабилитация и доизграждане на гравитачен водопровод от каптажи Сърница до ПС Сърница и до ПС Карамнци, I етап: Доизграждане на гравитачен водопровод от каптажи Сърница до ПС Сърница“ – 2 073,5 лв.
Другият е „“Благоустрояване на улична мрежа на с. Ангел войвода“ за 3603,5 лв.
Основен ремонт на част от общински път HKV 2175 с. Пътниково – с. Светослав“, за 1 652,4 лева е намерението на Община Стамболово.
Другото им желание е да направят основен ремонт на улици в село Жълти бряг, за 346,6 лв.
В Хасково имат 5 проекта. 3,6 млн. лв. за „Реконструкция на техническа инфраструктура-вътрешна водопроводна мрежа и улици в кв. “Болярово“.
Другият е „Частичен ремонт, реконструкция на външно стълбище и ремонт покрив на читалище „Заря“ – 4 млн. лв.
Третият – “Изграждане на открит спортен комплекс в поземлен имот“ – 2351,2 лв.
Четвъртият е за „Реконструкция вътрешна водопроводна мрежа в участъци по ул. „Булаир“ от ул. „Дунав“ до бул. „Съединение“, по ул. „Криволак“ от ул. „Булаир“ до ул. „Генерал Колев“ и по ул. “Генерал Колев“ от ул. „Криволак“ до бул. „Съединение“ – 774 000 лв. Последният е „Реконструкция на вътрешна водопроводна мрежа на гр. Хасково“ в участък по ул. „Тракия“, от ул. „Генерал Столетов“ до ул. „Бяло море“ – 342 000 лева.

Някои от подадените проекти изглеждат маловажни, но те са необходими за общините, защото именно от тях ще се отклонят пари за купуване на избиратели за предстоящите евроизбори

Иван Атанасов
От Иван Атанасов декември 12, 2023 17:43
Напиши коментар

2 Коментара

  1. Олаф декември 14, 19:12

    Докато харманийци спат ще им откраднат още 2 и половина милиона …. от площада .. ДА ВИЕ ЧЕСТИТО НОВОТО УПРАВЛЕНИЕ!!!

    Отговори на този коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама