Новини от Хасковска област и Югоизточна България

Текст, снимки и видео от тази част на България

Над 22 000 лв. и лихви ще плаща Ивайловград за незаконни заповеди на кмета

1 минута
Община Ивайловград е осъдена да плати 22 313 лева обезщетения плюс многогодишни лихви за незаконосъобразно издадени административни актове.
Диана Овчарова

Диана Овчарова

Община Ивайловград е осъдена да плати 22 313 лева обезщетения плюс многогодишни лихви за незаконосъобразно издадени административни актове. Искът е от Алина В., която на няколко пъти е била освобождавана неправомерно от работата си в Общинска администрация. Тя е обжалвала това в Административния съд и е завела пет дела срещу Община Ивайловград. Искът на ищцата е общо за 60 000 лева плюс лихвите.
Съдът уважи по-ниско обезщетение, но с лихвите, натрупани от 2019/20/21/22 година, сумата нараства. В обезщетението е включен хонорар на адвокат от 1853 лева и други 60 лв. държавна такса.
От решението на съда става ясно, че от 2019 г. досега кметът Диана Овчарова е издала пет незаконосъбразни заповеди, които са били обжалвани от Алина А. Става ясно, че през 2017 г. ищцата е работила по служебно правоотношение в Община Ивайловград на длъжност “Главен счетоводител“, а съпругът ѝ участвал като опонент на избрания за втори мандат за кмет Диана Овчарова. Алина А. допуска, че това е причината след като госпожата е встъпила в длъжност, да прекрати служебното й правоотношение едностранно без да е предизвикала с нищо подобно отношение
Още тогава е завела дело и го е спечелила, с което се надявала да се върне на работа, но веднага са ѝ връчили втора заповед за освобождаване. По същия начин Алина А. е била освобождавана на няколко пъти от Диана Овчарова и на няколко пъти е печелила делата срещу нея.
Решението по дело 107/2024 на ХАС подлежи на обжалване с касационна жалба пред Върховен административен съд в 14-дневен срок от съобщаването му на страните.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Verified by MonsterInsights