Новини от Хасковска област и Югоизточна България

Текст, снимки и видео от тази част на Балгария

Наближава Театралният фестивал „Велко Кънев“

1 минута
Той започва в понеделник, 23 септември
Театрален фестивал Тополовград

Театрален фестивал Тополовград

Както е известно, а вече се чака от любителите на комедията цяла година в дните от 23 до 29 на красивия месец септември, в Тополовград ще се проведе 27-ото издание на Международния театрален фестивал (МТФ) за комедия, сатира и пантомима „Велко Кънев“. Известна е вече програмата му, която публикуваме отделно, а тук ще ви запознаем с други съществени неща от неговото провеждане.
Фестивална надпревара без жури не може. Спазва се както всяка година в него да влизат изявени представители на театралното и сценичното изкуство, както и на организаторите му. Тази година в състава му влизат Богдана Костуркова – театровед в Сатиричен театър „Алеко Константинов“, която е председател. Тя може би е с най-много участия в журитата на различните издания на МТФ. Членове са Елиянка Михайлова – директор на Дирекция „Сценични изкуства и художествено образование“ в Министерство на културата и Румен Димитров – актьор, бивш зам.-министър на културата. По традиция съставът на журито е от четири членове. Остава да се уточни четвъртия му член – представителят на Организационния комитет. Досега в тази роля са били или Вълчо Янев – режисьорът на ТК „Велко Кънев“, или Трифон Ламбов – председателят на Настоятелството на читалището организатор и домакин.
Дали някой от двамата ще бъде, или ще е някое ново име, предстои да разберем непосредствено преди Фестивала.
Друго събитие, съпровождащо дните на МТФ, е Втора сцена, когато театрални състави, участници в Театралната проява гостуват на публиката от съседни общини. Въпреки появилата се информация, че това ще се осъществи в общини като Елхово, Свиленград и Харманли, Трифон Ламбов каза, че това засега са само намерения. Те могат да се осъществят само ако някои от съставите дадат съгласието си, а това ще стане след започването на фестивала или преди неговото начало. Ако „втора сцена“ се осъществи, за това своевременно ще бъдат информирани съответните общини и най-вече техните читалища в общинските центрове.
И тази година в откриването на XXVII МТФ „Велко Кънев“ ще участва вицепрезидентът Илияна Йотова, която заедно с кмета Божин Божинов ще открият театралните дни в малкия сакарски град.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.