Можете спокойно да замърсявате, от РИОСВ не виждат нищо

Сакарнюз
От Сакарнюз юни 15, 2024 15:37

Можете спокойно да замърсявате, от РИОСВ не виждат нищо

Акценти

  • Вестник „Сакарнюз“, бр. 23/1095, година XXl, 14 - 20 юни 2024 г.
  • Излиза всеки петък в общините: Харманли, Тополовград, Любимец, Маджарово, Симеоновград, Свиленград, Ивайловград, Минерални бани.

Свързани публикации

Експертите от РИОСВ – Хасково не виждат нито замърсяване на Марица, нито пушек над Харманли. Това става ясно от отговор на наш сигнал, подаден в началото на месец май, свързан с изтичане на замърсени води в реката. Тогава направихме репортаж, от който се виждаше, че малка рекичка, вливаща се в Марица, тече замърсена, по нея се вижда пяна.
Изпратихме репортажа на Басейнова дирекция „Източнобеломорски район“ – Пловдив, които сезираха РИОСВ – Хасково. Кога са направили проверка не е ясно, но отговор на нашия сигнал получихме в края на месец май.
Оправдателният отговор по този сигнал затвърди у нас усещането, че докато такива институции си вършат по този начин работата, всеки замърсител може да бъде спокоен.
Обещахме им следващия път, когато засечем замърсяване, да им занесем от тази вода, за да се измият.
Същата институция сигнализирахме и за пушека, който обвива Харманли през безветрените зимни сутрини. И такова нещо се оказа, че не са констатирали.
Ето отговорът от РИОСВ – Хасково:
Уважаеми г-н Атанасов,
Във връзка с подаден от Вас сигнал за изливане на отпадни води в голямо количество в р. Марица от малка рекичка край гр. Харманли, препратен ни от Басейнова дирекция „Източнобеломорски район“ – Пловдив, Ви уведомяваме, че на 14.05.2024 г. експерти от РИОСВ – Хасково и Регионална лаборатория – Хасково извършиха проверка на маслодобивна фабрика „Голд ойл“ ООД. Установено е, че работят всички цехове – екстракция, рафинерия, пресоване и бутилиране. Обработва се слънчогледово семе, като се произвеждат растителни масла и шрот. Водата в производството в цехове “Екстракция и рафинерия” е от собствен водоизточник и за месец април е в размер на 74 716 мЗ.
В административната сграда и в пресов цех се ползва вода от градската водопроводна мрежа. Производствените отпадъчни води първоначално постъпват в съоръжение за осредняване и след това, заедно с битово-фекалните, преминават през пречиствателното съоръжение. То работи на автоматичен режим, като е във видимо добро състояние. При проверката не се наблюдава изпускане на видимо замърсени води от фабриката. Взета е водна проба за анализ от РШ на изход пречиствателно съоръжение.
Получените резултати от изпитванията на взетата проба пречистени отпадъчни води показват спазване на всички индивидуални емисионни ограничения /ИЕО/ в издаденото разрешително за заустване на обекта.
Извършен е оглед на Малкочко дере и два животновъдни обекта надолу по течението му.
Не е установено изтичане на замърсени торови води в дерето.

Сакарнюз
От Сакарнюз юни 15, 2024 15:37
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама