Новини от Хасковска област и Югоизточна България

Текст, снимки и видео от Хасковска област и Югоизточна България

Михаил Лисков предизвика скандал с държавните училища

6 минути
Михаил Лисков предизвика скандал с държавните училища

Кметът на Харманли предизвика скандал с непоследователните си изказвания по отношение на двете държавни училища в Харманли. В управленската си програма на той е записал, че двете училища ПГЕТ “Захари Стоянов” и ПУИ “П.Р. Славейков” от държавни да станат общински. Според харманлийския градоначалник професионалната гимназия била със затихващи функции и трябвало да се създават нови специалности, свързани с местния бизнес, като лозари и други подобни. Пред съветниците каза, че е говорил с директорите по този въпрос. Това веднага бе отречено от Димка Вълчева, която е директор на ПГЕТ “Захари Стоянов”. Тя се оплака, че въпреки уговорката, общински автобуси не извозвали и нейни ученици, което е довело до отпадането им от учебния процес. Тя поиска професионалната гимназия да бъде извадена от докладната. Това бе направено, но другото училище остана в списъка.
Наталия Пачеманова представи писмо, получено по електронната поща от Георги Бакалов – директор на ПУИ “П.Р. Славейков”. С него се настоява и помощното училище да бъде извадено от този списък. То бе подхвърляно от кмета и председателя на ОбС Пламен Делчев, като последният дори се усъмни в истинността му.
Започна спор, в който Пачеманова каза, че Лисков и Бакалов от предишния ден имали уговорка помощното училище да излезе от този списък. Кметът призна, че е имало такова нещо, но действал съгласно закона.
А малко преди това харманлийският градоначалник каза, че този закон още не е приет.
Според него практиката показала, че с делегираните бюджети се роботи по-добре, отколкото при системата на държавните училища, която според Лисков не е добра.
Директорът на ПУИ “П. Р. Славейков” бе много изненадан от решението на кмета, след като ден преди това той му е обещал противоположното. “Бяхме с помощник-директора при него, говорихме приятелски, предложих му да му изпратя писмо с нашето мнение, но той каза, че не необходимо.”
Решението за прехвърляне на училището към общината, макар че това на този етап не може да стане, предизвика смут и притеснения сред учителите на помощното училище, които са притеснени за бъдещата си работа.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Verified by MonsterInsights