Митинг подкрепи националния протест за енергетиката на страната

Стоян Тонев
От Стоян Тонев октомври 24, 2023 15:14

Митинг подкрепи националния протест за енергетиката на страната

Акценти

  • Вестник „Сакарнюз“, бр. 39/1063, година XX, 20 - 26 октомври 2023 г.
  • Излиза всеки петък в общините: Харманли, Тополовград, Любимец, Маджарово, Симеоновград, Свиленград, Ивайловград, Минерални бани

Свързани публикации

На 12 октомври тополовградчани се включиха в протестен митинг, като част от националната проява в защита на исканията на българските енергетици и в защита на техните искания за запазването на българската енергетика. Той се проведе на площад „Освобождение“, пред сградата на ОбА.
За мащабите на Тополовград се събраха много хора, работещи в комплекса „Марица Изток“, граждани от общината, които подкрепят искания на енергетиците.
Пълна подкрепа те получиха и от общинското ръководство и Общината като цяло в лицето на ВрИД кмет на Хараламби Мочев.
В изказванията си един от организаторите Коста Стойчев, един от първите работници от Тополовград в комплекса ветерана, Николай Семерджиев и един от гражданите Атанас Атанасов подкрепиха исканията на протестиращите. Те тримата и ВрИД Кмет на общината предупредиха, че затварянето на комплекса „Марица Изток“ ще бъде пагубно за община Тополовград и другите малки общини от района. То ще доведе до допълнителното обезлюдяване на района и демографска катастрофа поради ликвидирането на многото работни места там.
Събралите се хора подкрепиха усилията за запазване на Енергетиката на страната и справедливо решаване на натрупаните проблеми.

Организаторите: „Не сме търсили подкрепа от никоя политическа сила“

Изявление от миньори и енергетици – организатори
на протеста от 12.10.2023 г.
Уважаеми съграждани, Ние, миньорите и енергетиците от комплекс „Марица –Изток“, живеещи в община Тополовград, отстояваме твърдо, както нашите права, така и енергийната независимост на страната ни. Поради тази причина организирахме и участвахме в много прояви за запазване на Мини „Марица –Изток“ и енергийния сектор в нашата страна. В тази връзка беше и организираният от нас митинг на 12.10.2023 от 18:00 часа в центъра на Тополовград. Този митинг беше част от националният митинг –протест, организиран от миньори и енергетици и оповестен по всички медии и социалните мрежи под мотото: „Да защитим българската енергетика“ с точно указано място на проявата „ в центъра на населеното място , на площадите пред сградите на общините“. Благодарим на всички граждани , които се включиха в протестния митинг и изказаха съпричастност с проблемите на работещите в сектора. Благодарим на временната управа на община Тополовград в лицето на господин Хари . Мочев , временно изпълняващ длъжността кмет за оказаната подкрепа и разбиране на проблемите.
В същото време не можем да подминем факта, че въпреки нашите призиви протеста да не се политизира, някои политически функционери се опитаха да направят точно това. От Фейсбук профила си общинският съвет на БСП заявяват, че те са организирали проявата. Тук сме длъжни да заявим, че ние не сме търсили политическата подкрепа на БСП, нито на която и да е друга политическа партия. Това, че партийни функционери на БСП бяха на митинга не ги прави организатори на тази проява. Също така ден по-рано, от ръководството на БСП предварително и преднамерено ангажират с писмо до общинските власти площада пред общината, знаейки много добре, че на следващият ден ще се състои митинг на миньори и енергетици на същия този площад. Този акт на преднамерени действия още повече навява съмнение за умишлено политизиране на протеста от страна на БСП. Длъжни сме да заявим, че няма да позволим никой под никаква форма да политизира проблемите на работещите във енергийния сектор. Нещата и без това са доста политизирани от управляващите ни държавници. Уважаеми съграждани, още веднъж изказваме нашата огромна благодарност за подкрепата ви. Ние работещите в комплекса „Марица-Изток“ ще продължим да отстояваме правата си и енергийната независимост на страната. Знаем, че сме на прав път. Пожелаваме на всички много здраве и сили за да постигаме бъдещи успехи.16.10.2023 г.

От организаторите на митинга

Стоян Тонев
От Стоян Тонев октомври 24, 2023 15:14
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама