Новини от Хасковска област и Югоизточна България

Текст, снимки и видео от тази част на Балгария

Министър Тодоров се прехласна пред уникалната златна находка

1 минута
Кметът Божин Божинов поиска съдействие за осигуряване на средства за продължавана на дейността.

Служебният министър на културата Найден Тодоров посети Тополовград, за да види отблизо уникалната златна находка, извадена при разкопки на могила край село Капитан Петко войвода.
Ръководителят на екипа Даниела Агре разказа на госта за значението на намерените артефакти, сред които масивна гривна, огърлица, втора гривна и начелник на кон, масивен пръстен, апликации, всички изработени от злато.
Министър Тодоров разговаря с кмета Божин Божинов, който поиска съдействие за осигуряване на средства за продължавана на дейността. „Ние имаме нужда от Вашето внимание, защото спешно и неотложно са ни необходими средства за проучване на съседната могила, преди дъждовете и снеговете да започнат.
Ако е възможно, искаме тези находки да останат на територията на общината, ще направим всичко възможно за изграждане на допълнителна зала – трезор“, допълни той.
„Аз имам надежда за решението на Вашия проблем, защото откритието Ви идва в много удачен момент. През следващата година в България пристига Комисията за световно наследство, което означава, че държавата ще трябва да погледне по-сериозно на всичко това.
Това, което обещавам, е да изпратя тук хора от министерството. Когато видят на място реалността, а не в кабинета да им се обяснява, отношението е съвършено различно. Тогава става онази магия, при която парите по-бързо се придвижват и бюрокрацията спира да пречи“, отговори министърът.

Деян Дичев, заместник на екипа, който прави разкопките, постави въпроса за изследователите, които се занимават с могилни погребения и са оставени на заден план. „Да, има интересни паметници на архитектурата, от различни епохи, но богатствата се откриват в могили, а те са застрашени, ограбват се и изчезват безвъзвратно“, каза ученият.

Даниела Агре отбеляза, че българската археология и българската държава са получили невероятният шанс да се сдобият с това неоценимо богатство. „Не може да си представите, когато наредим реставрираните оръжие, ризница, и златни предмети, това ще бъде нещо невероятно“, каза тя.
Министърът получи от кмета Почетен знак на Тополовград, а след това разгледа Историческия музей, в който има експозиция, финансирана от Министерството на културата.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Verified by MonsterInsights