Министри похвалиха президента и себе се като за последно

Иван Атанасов
От Иван Атанасов юни 15, 2023 07:45

Министри похвалиха президента и себе се като за последно

Акценти

  • Регионален вестник „Сакарнюз“ 9 – 15 юни 2023 г., брой 22/1046, година XX
  • Излиза всеки петък в общините: Харманли, Любимец, Тополовград, Симеоновград, Свиленград, Ивайловград, Маджарово, Минерални бани.

Свързани публикации

Вицепремиер и министър дойдоха на „Капитан Андреево“, за да отчетат, че обещанието на президента за облекчаване трафика на товарни МПС към Турция е изпълнено.
Христо Алексиев, управляващ транспортното министерство, и колегата му от МВР – Иван Демерджиев, заедно с посланика на Турция – Айлин Секизкьок, валията на Одрин – Хюсеин Кюршат Кърбъйък, и началникът на Агенция „Митници“ – Павел Геренски, прерязаха лентата на три нови входящи трасета на граничния пункт.
Двете са специализирани за хладилни камиони, а третото е допълнително, за извънгабаритни товари.
По-късно Христо Алексиев и посланик Секизкьок подписаха Меморандум за разбирателство между България и Турция за железопътен транспорт, с който се дава „зелена“ светлина за изграждане на жп линия Ямбол – Елхово – Одрин и граничен железопътен преход между двете съседни страни.
Българският министър каза още че, Европейската комисия била склонна да финансира този проект, който трябва да бъде реализиран в много бързи срокове и допълни, че строителството по същество може да започне в близките три-четири години.
„С откриването на новите платна по калкулация на Агенция „Митници“ и „Гранична полиция“ изчакването ще бъде не повече от осем часа”, каза министър Алексиев.
В приветствената си реч вицепремиерът по икономическите политики каза още, че „мерките, които служебното правителство предприе за облекчаване на трафика по границите, водят до спестяване на 2 млрд. лв. годишно на български, турски и европейски фирми. Той посочи, че през 2022 година през граничен пункт Капитан Андреево са преминали около 1 млн. тежкотоварни камиони. Това прави общата ни граница с Турция една от най-натоварените в света.
Имал данни, според които едно денонощие престой струва 700 лева. При трафик от един милион тира миналата година, а до този момент – 500 000 тира, това означава директни загуби от два милиарда лева.

„Когато започна работа служебното правителство, това което видяхме на границата, бяха изчаквания от порядъка на 6-7 дни. Работихме усилено, целенасочено и с разум и в резултат на различните организационни мерки престоят бе намален до ден и половина – два. С отварянето на новите ленти за хладилни камиони изчакването ще бъде до 8 часа“, коментира министър Алексиев. По въпроса с новите трасета за тежкотоварни автомобили транспортният министър каза, че “при започването на работата на служебния кабинет камионите са чакали по 5-6 денонощия”.
След церемонията Иван Демерджиев каза, че “на среща между Румен Радев и Реджеп Ердоган българския президент обещал за реши проблема с пропускателната способност между двете страни и това вече било факт”.

Справка показа, че по време на неговото посещение чакането на българските тирове да преминат на турска територия бе 14 часа.

Служебното правителство, а не международната борса, намалило цените на горивата!

“След предприетите мерки от страна на служебното правителство за овладяване на цените на горивата и постигната разлика с повече от един лев надолу, в българската икономика се спестиха средства в размер на 3.5 млрд. лв.”, коментира още вицепремиерът Алексиев. “Потреблението на нашата страна на горива на годишна база е 3,5 млн. тона, в момента горивата в България са най-евтините в цяла Европа, което ни прави изключително конкурентоспособни”, допълни министърът на транспорта.

На този обект строежът започна в средата на ноември, извършен бе от ДЗЗД „Капитан Андреево 2021” (с партньори/съдружници ЕИВ ООД, „Екоинженеринг” ЕООД и „Енчевгруп” ЕООД), а стойността му е 5 980 000 лева.
Месец по-късно, през декември, започна и изграждането на третото трасе, а работата по него дойдоха да наблюдават Росица Велкова, министър на финансите, и директорът на Агенция “Митници”. Съобщиха, че са намерили peзepви и зa изгpaждaнeтo му и се надяват до края на януари 2023 г. година и по трите да се движат автомобили.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов юни 15, 2023 07:45
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама