Къде изтекоха милионите за инфраструктура на Харманли?

Иван Атанасов
От Иван Атанасов март 19, 2024 09:29

Къде изтекоха милионите за инфраструктура на Харманли?

Акценти

  • Вестник „Сакарнюз“, бр. 11/1083, година XXl, 15- 21 март 2024 г.
  • Излиза всеки петък в общините: Харманли, Тополовград, Любимец, Маджарово, Симеоновград, Свиленград, Ивайловград, Минерални бани

Свързани публикации

При усвояването на над 40 милиона лева за ремонти на инфраструктурата на Харманли местният бизнес бе изолиран и само жълти стотинки постъпиха при него. Тази тъжна констатация обяснява донякъде слабия икономически живот в общината, а много от предприемачите потърсиха работа другаде, за да оцелеят.
Равносметката показва, че през последните 8 години за Харманли от държавния бюджет се отделиха за инфраструктура над 20 милиона (ГЕРБ бяха обещали 50). С тези пари се направиха улиците „Св. св. Кирил и Методий“, „Св. Климент Охридски“, „Христо Ботев“, части от бул. части от бул. „Цар Освободител“, спортен комплекс „Хеброс“, част от централния площад.
Направиха се скъпи и прескъпи пътища за селата Надежден, Рогозиново, Шишманово. Там се направиха и няколко улици.
Освен това за подобни дейности от местния бюджет за тези години бяха отделени повече от 10 милиона.
С какво тези милиони допринесоха за развитието на града?
Харманлийци се радват, че имат 5 ремонтирани улици, не са очаровани от новата зала на стадиона, която при всеки дъжд тече и се използва веднъж годишно.
За разлика от нея, другата, в която тренират лекоатлетите, произведе национални шампиони и това е важна придобивка, която даде добавена стойност към спортния живот на града.
Направи се ремонт на Гърбавия мост и музея и така тази част на града доби приличен вид.
До тук с добрите новини, защото на парка „Димана Данева“ се направи ремонт за голяма сума, която не достигна и се наложи да се прави анекс и данъкоплатците да платят още пари. Той още не е завършен и един Бог знае колко още пари ще отидат за довършването му.
От централния площад се изкърти мраморът, за да се наредят по него накриво цветни бетонни блокчета. Усвоиха милион, предстои удвояване на обема.
У кого и защо отидоха тези близо 40 милиона, кой ги усвои, кои икономически субекти спечелиха. На първия въпрос могат да отговорят само кметът Мария Киркова и заместничката ѝ Валентина Димулска, за които се предполага, че по своя воля разпределят обществения ресурс, за което носят морална отговорност пред съгражданите си.
А може би така им е наредено?
Пак тези управници трябва да отговорят пред избирателите си защо нито една местна строителна фирма не участва в усвояването на тези средства. Нито един местен строител не положи нито една тухла или плочка. Нещо повече, работниците на площада даже не се храниха в местни заведения и не купуваха от тукашни фирми храна. Купуваха от БИЛЛА.
Ще имат ли най-важните хора в общината доблестта и достойнството да излязат и да обяснят защо изолираха местния бизнес. Ако не са го направили те, а някой друг разпределя парите, ще могат ли да му кажат името.
Оправданията на избраните с голямо мнозинство на последните избори първенци са, че всеки може да кандидатства за всяка обществена поръчка, но само големите фирми можели да свършат работа, защото имали техника и работна ръка.
Отговор от първенците няма да получим, защото добродетели като морал и достойнството не заемат никакво място в главите им.
За срам и съвест няма да говорим.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов март 19, 2024 09:29
Напиши коментар

2 Коментара

  1. Гражданка на Харманли март 22, 18:57

    Скоро и болница няма до има и като цяло града си отива….

    Отговори на този коментар
  2. Харманлиец март 20, 20:18

    Ако, това управление остави Харманли без болница,не площади, не улици, нищо не би измило срама от това марионетно гербаджийско управление !
    А това, че едни и същи хора извършват цялото строителство в Харманли, какво ви говори? Дали на модела “ герб“ му е чужд местния патриотизъм, или пък други „интереси“ са водещи в тази много годишна спойка?

    Отговори на този коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама