Новини от Хасковска област и Югоизточна България

Текст, снимки и видео от тази част на Балгария

Кръстовден

1 минута
Кръстовден

В този ден всички православни християни се радват и веселят, като гледат издигането на Честния Кръст, на който Христос доброволно се разпна заради греховете ни. Император Константин сам се убедил в силата и славата на Христовото кръстно знамение, когато в навечерието на решителна битка, той и цялата му войска видели на небето кръстното знамение, съставено от звезди с надпис: N. I. K. A – „С това ще победиш“.
В нощта преди битката на императора се явил Самият Иисус Христос с Кръст в ръка и казал, че с това знамение той ще победи врага и му заповядал да направи войнско знаме с изображение на Светия Кръст. Константин изпълнил Божията наредба и победил врага. Той приел християните под свое покровителство, обявил Христовата вяра за законна, отменил кръстната смърт и издал закони в полза на Христовата Църква.
Равноапостолният цар Константин пожелал да построи Божии храмове на свещените за християните места в Палестина и затова решил да намери Кръста, на който бил разпънат Иисус Христос. Майка му св. равноапостолна царица Елена се заела с тази богоугодна мисия.
По указание на един стар евреин на име Иуда, започнали да копаят и открили трите кръста. В същия момент минавало погребално шествие. Патриарх Макарий поискал шествието да спре и наредил последователно да допрат трите кръста. Допрели единия, другия и при допиране на третия кръст, мъртвецът оживял. По такъв начин узнали кой е Кръста Господен, чрез който Господ извършил чудеса и показал животворящата сила на Своя Кръст.
С Кръста, Христос усмири смъртта, разсипа ада и избави Адам и Ева. Този Кръст ни помага против нашите врагове; той изцерява болестите ни; той пази всички християни от всякякво зло. С него се кръстим, когато ядем, пием или спим и никакво зло не може да се приближи до нас. Затова трябва добре да го почитаме, смирено да му се покланяме и да го целуваме с чистота. Амин.

Снимка: Интернет

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.