Кметове настояват за повече полицаи и лекари по селата в Хасковско

Сакарнюз
От Сакарнюз юли 29, 2023 13:07

Кметове настояват за повече полицаи и лекари по селата в Хасковско

Акценти

  • Вестник „Сакарнюз“, бр. 29/1053, година XX, 28 - 03 август 2023 г.
  • Излиза всеки петък в общините: Харманли, Тополовград, Любимец, Маджарово, Симеоновград, Свиленград, Ивайловград, Минерални бани

Свързани публикации

За повече полицаи и лекари по селата настояха на пресконференция в Хасково от Националното сдружение на кметствата в България. Тя се състоя във вторник, 25 юли.
За най-болните проблеми в малките населени места разказаха председателят на сдружението и 47 години кмет на хасковското село Брягово Делчо Митев и колегата му от харманлийското село Доситеево – Митко Вълчев, който е в ръководството на сдружението.
По техните думи най-сериозният проблем е с липсата на полицейско присъствие по селата, особено в летните месеци, когато се прибирали повече хора от чужбина. По това време ставали и събирания с употреба на алкохол и наркотици, случвали се пиянски свади, побоища и шофиране в нетрезво състояние, което е пред-поставка за тежки катастрофи.
След такива сигнали, по думите на Митев, идвали полицаи, правили по един обход за 5-10 минути и си тръгвали. Кметовете настояват за полицейски приемни, където хората да разкажат за проблемите си.
При поставяне на въпроса от районното управление на полицията в Хасково казали, че разполагат с ограничен екип от хора, които да покриват още общините Стамболово и Минерални бани.
Кметът на Доситеево обясни, че полицаите имали и друга тактика – на изненадващи проверки по селата, при които хващали пияни и дрогирани шофьори и други нарушители. Така нещата се успокоявали за месец-два, но след това проблемите отново се връщали.
Митко Вълчев разказа и за случай преди няколко години, когато е бил бит с бухалка от група роми, защото се е опитал да защити човек от селото. Той все още имал здравословни проблеми след този побой.
Делчо Митев се обяви за по-голяма защита и сигурност за полицаите и кметовете.
Двамата акцентираха и върху проблема с липсата на лекари и зъболекари по селата. Някои от общините не ремонтирали някогашните здравни служби, а кметовете се превръщали в разносвачи на лекарства за възрастните хора.
В Доситеево събирали пари под формата на дарения за своя фелдшер, за да имат медицинска помощ в селото. След неговата кончина обаче в населеното място вече нямало медицинско лице. Социални асистенти, назначени по програма на общината, обслужвали и помагали на възрастните хора.
Селските кметове поискаха да имат самостоятелни бюджети, за да могат да реализират най-належащите неща за местното население, както и осъвременяване на Закона за опазване на селскостопанското имущество, за което сега почти никой не полагал грижи.
Дългогодишният кмет на Брягово, който управлява селото близо половин век, коментира и предлаганата промяна в Конституцията за ограничаване на мандатите на кметовете до два. Той посочи, че един кмет се изгражда с годините и ако хората го харесват, не би трябвало да има спънки той да бъде избран. Делчо Митев каза, че би се кандидатирал отново на предстоящите местни избори през есента.
В началото на септември се предвиждала среща, на която от Националното сдружение на кметствата в България да представят проблемите си пред народните представители.

Сакарнюз
От Сакарнюз юли 29, 2023 13:07
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама