Новини от Хасковска област и Югоизточна България

Текст, снимки и видео от тази част на Балгария

Киркова оспорва 49 точки от новия Правилник на ОбС - Харманли

1 минута
Според нея в този Правилник са включени разпоредби, които не са обосновани

Кметът на Харманли – Мария Киркова, е оспорила 49 точки от новия проект за Правилник на ОбС – Харманли. Той бе публикуван за обществено обсъждане на сайта и единствено тя е изразила мнение по неговата законосъобразност.
В публикацията на ОбС е записано, че нейното становище е постъпило извън законоустановения срок, но въпреки това е разгледано на заседание на комисия.
Възраженията на Мария Киркова са свързани основно със задължения на кмета да информира ОбС и да изготвя отчети, коментират от Общинския съвет.
Според Киркова в този Правилник са включени разпоредби, които не са обосновани и изискват промяна с цел тяхното прецизиране или съобразяване с приложимата законова уредба.
Какво още кметът твърди, че е в разрез със закона.
В противоречие в него е предвиденото в чл. 5б от проекта на Правилника задължение, според което кметът да уведомява писмено Общинския съвет за отсъствието си.
Другото възражение е, че ОбС – Харманли не може да има своя бюджетна сметка, както е записано в проекта, защото чл. 11, ал. 3 от Закона за публичните финанси, който дефинира и категорично определя кои лица могат да бъдат първостепенни разпоредители с бюджетни средства и това не е Общинският съвет.
Атакуван е и друг член, в който е записано, че след три поредни заседания на Общинския съвет председателят му /на ОбС/ и кметът на общината внасят информация-отчет за изпълнение на решенията му.
Според чл. 44, ал.1, т. 7 от ЗМСМА кметът внася в ОбА отчет за изпълнението им два пъти годишно. Незаконосъобразно е тази институция да вменява задължения на кмета на общината.
Като обобщение юристите на кмета са написали, че „съществен процесуален порок на публикувания проект за правилник е липсата на мотиви относно необходимостта от приемането му“.

В проекта за Правилник се предвижда увеличение заплатите на общинските съветници и заместник-председателите

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.