Новини от Хасковска област и Югоизточна България

Текст, снимки и видео от Хасковска област и Югоизточна България

Кейк Ангелска храна (Angel food cake)

6 минути
Кейк *Ангелска храна* (Angel food cake)

Продукти за Кейк *Ангелска храна* (Angel food cake):
• 240 г белтъци
• 150 г пудра захар
• 80 г брашно
• 3 г крем тартар
• 1 ч.л. ванилена есенция
• 1 с.л. лимонов сок
• 4-5 бр. ягоди

Начин на приготвяне:
Белтъците, които са оставени предварително да престоят на стайна температура, се разбиват. Към средата на разбиването се добавят крем тартар, 100 г от захарта, лимоновият сок и ванилената есенция. Продължава да се разбива. След това се добавя предварително пресятото брашно с останалата захар. Разбърква се внимателно на ръка, за да не спадне сместа. Изсипва се в алуминиева форма с падащо дъно и дупка в средата с диаметър 20 см. Не се намазнява и набрашнява и за да се извади по-лесно е добре да не е релефна. Та, американците, за този кейк, си имат специална форма, която може да се намери и у нас (на първата снимка съм я показала). Ако няма подобна форма, може да се използва от продълговатите за кекс. С обратната страна на вилица или малка шпатула се минава през сместа вълнообразно, за да може, ако има по-големи участъци с въздух, да се премахнат.
Кейкът се слага да се пече в предварително загрята на 170С градуса фурна за 35-40 минути.
Формата за кейк, след като се извади от фурната, трябва да се остави да изстива обърната върху чаша или бутилка, за да не се запари. След като изстине, внимателно се минава с нож от външната страна, за да се отдели кейкът, след това се маха и дъното със средната част. Ако няма форма с падащо дъно, може преди да се сипе тестото, във формата да се сложи хартия за печене с размерите на дъното. Така кейкът ще излезе по-лесно.
При поднасяне кейкът се поръсва с пудра захар и се украсява с ягоди.

Този сладкиш е много любим и популярен по света. Приготвя се лесно и бързо с малко и прости съставки, но за това пък крайният резултат е невероятен. Получава се нежен десерт, лек като облак, с божествен вкус. Използва се, както за директна консумация, така и за основа на други различни сладкиши.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Verified by MonsterInsights