Как ГЕРБ и ДПС печелят избори с помощта на държава и общини

Иван Атанасов
От Иван Атанасов юни 24, 2024 08:25

Как ГЕРБ и ДПС печелят избори с помощта на държава и общини

Акценти

  • Вестник „Сакарнюз“, бр. 23/1095, година XXl, 14 - 20 юни 2024 г.
  • Излиза всеки петък в общините: Харманли, Тополовград, Любимец, Маджарово, Симеоновград, Свиленград, Ивайловград, Минерални бани.

Свързани публикации

Всички общински и държавни структури не спират да работят за силните на деня, а не в интерес на гражданите, които им плащат заплатите. През последните години целият ръководен състав бе назначен от ГЕРБ и ДПС, а те си доведоха послушни партийни кадри. На всички тези предизборното време е най-важно, защото от това зависи топлото им местенце в общински и държавни структура. Затова са винаги готови да окажат съдействие на елита на партиите, които са ги назначили.
Службите по земеделие, Българска агенция за безопасност на храните, РИОСВ, РИОКОЗ, общинските и държавни социални предприятия, полиция, училища, пенсионерски организации, всички работиха усърдно да се набавят необходимите гласове за тези, които са ги назначили.
Това е и очаквано, защото ако не спечелят изборите, ще се разделят с постовете си. Парадоксът е, че дори на елементарна длъжност в някаква техническа служба или на чистачка, се прави назначение с партийна протекция. Да не говорим за директори на училища, детска градини.
Затова погрешно е да се смята, че купуването на гласове се изчерпва само с изборни измами.

Как работят в Земеделските служби?
Тази институция има голяма власт върху местни земеделски производители – раздават пасища, разрешения, парцелират. Преди избори започват да побутват, намекват или направо заплашват един и друг производител. Преди да му оформят документите за субсидия провеждат кратък разговор от рода на ..ти имаш 20 работници, внимавай, защото ако не спечелим под въпрос е субсидията…“

РЗИ
Преди избори минават на проверки в магазинчета и търговски обекти в малките населени и посочват на собствениците нередностите. Напомнят им, че ще забравят за тях, ако направят необходимото за да осигурят необходимите гласове. Собствениците, за които това е единствения поминък се съгласяват.

РИОСВ
Техни служители си затварят очите пред очебийни факти за замърсяване на околната среда. Например Харманли рано сутринта през зимните месеци е обвит от дим, но еколозите не виждат това.
На наш сигнал със снимки и видео за изтичане на мръсотия в р. Марица от Малкочкото дере, те отговориха, че не са установили вредни вещества.

Временна заетост
Тук се работи главно с ромите. На съдебно заседание по дело за купуване на гласове стана ясно, че Милена Рангелова, кмет на Симеоновград, е привиквала хора и им е казвала, че може да не идват 14 дни на работа, ако гласуват за ГЕРБ. Това е за пре-дишни избори, но е показателен начин за осигуряване на гласове.

Директорите на училища, детски градини
Те „убеждават“ колегите си, колко е важно да се запази статуквото, защото така има сигурност.

Местната власт
Тя има най-голяма заслуга за това. Първо не се притесняват онези, които имат данъчни задължения. По този начин преди години в Симеоновград бяха отписани по давност данъци на много хора, сред които има и съветници. Задълженията им бяха над 5000 лева.
В Харманли например не се събират целите суми за тротоарно право. Редовно се узаконяват незаконни обекти, има над 100 незаконни гаража, а кметът Мария Киркова се прави, че не знае.
Ромските махали пък, особено по села или край малки градове, са съвсем в ръцете на общината – събаря незаконни постройки, изселва, спира тока, водата. На една партида за ток е закачена цяла махала. И с водата е по-добно. Общината не ги закача, ако гласуват правилно.

Полиция
От полицията се хвалят непрекъснато, че се направили много акции, свързани с купуване на гласове. Съобщава се за полицейски акции, правят се шумни арести и сплашване, намират пари по домове, тук-там наркотици, някакви списъци, но те не стигат до съда, защото няма събрани доказателства. За подобен вид действия Осман Октай твърди че на полицейски език това означава – знаеш за кого да гласуваш. Арестуваните са заплашвани, че ще влязат в затвора, ако не осигурят гласове за определена партия.
Ако някой си спомня, през 2021 година в къща в свиленградско село бяха открити фирмени касови книги с обороти, както и списъци с имена на 28 хиляди избиратели в района. Там бе открита и визитна картичка на народен представител в няколко парламента. Досега прокуратурата не е направила нищо по въпроса.

Лихвари
Тази прослойка държи в зависимост голяма част от бедния електорат, защото той е заел пари от тях. Срещу гласуване за определена партия, част от задълженията се опрощават.

Избирателни комисии
В най-малките населени места хората в СИК се назначават по приятелски и роднински кръг. Като близки, те не се следят взаимно и разбира се не отчитат нарушения.
В някои райони на ДПС направо събират лични карти и гласуват вместо тях или минава подвижна избирателна секция и направо им дават в ръцете попълнена бюлетина.
Към тази картина се прибавят медийни и прокурорски манипулации срещу съперниците в политиката, компромати.
Списъкът с упражняване на влияние може да е безкраен, а в него са включен и тартори от криминалния контингент, закрилян от силните на деня.
Такава е българската реалност в момента. Макар че сме страна член на ЕС, държавата се управлява от рекетьорско-феодална власт по образец на мутренските банди.
С купуване на гласове се контролират около 100 хил. гласа, а с рекет и зависимости по места – два-три пъти по толкова. Те са достатъчни за да променят цялата картина.
Тази зависимост се намали само с машинното гласуване, но ГЕРБ, БСП, „Възраждане“ и ДПС отново върнаха хартията, затова и купуването на гласове отново набра скорост.
Като пример за това са две секции в Харманли, където гласуват роми. От 200 гласувания в една от тях, от машината имаше само 2 бюлетини. Повечето дойдоха да гласуват, като носиха скъпи телефони, а на въпроса „защо избират хартията срещу машината“ отговориха иронично „ние сме неграмотни“.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов юни 24, 2024 08:25
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама