“Инициативата „Забавно лято“ е добра и тя ще се разширява“

8 минути
„Инициативата „Забавно лято“ е добра и тя ще се разширява“

Йоана, добре дошла в Тополовград. Освен прекрасен изпълнител, певец и водещ Вие сте представител и на Изпълнителната агенция за работа с българите в чужбина. Как оценявате това събитие „Забавно лято“, което явно ще набира още по-голяма скорост от тук нататък?
Благодаря за гостоприемството и със сигурност инициативата е страхотна. Изключително сме благодарни на председателя на Читалището Трифон Ламбов за това, че поде организацията за провеждането ѝ, както и за гостоприемството към дечицата от Украйна, които са от българските общности. Смятаме от нашата Агенция, че това е изключително важно за съхраняването на българщината, на българския език и култура сред дечицата и младите хора от български произход, които трябва да се докоснат до България, особено сега в тази трудна ситуация, в която се намират. Толкова е хубаво, когато могат да общуват с връстници на български, да създават приятелства, да се докоснат до нас като народ, като нация, да усетят, че тяхното място и сърце са при нас.

Добре, така е, но не е ли вече време да се разшири така да се каже географията. Да се канят деца и от други страни, в които има наши общности – например Сърбия, Албания и от други разбира се.
Да, така е, това е една прекрасна стъпка, която ние правим и се надяваме с успешното провеждане на инициативата „Забавно лято“ да направим още крачки и да разширим обсега, за да могат повече български деца от общностите ни по света да се докоснат до нашата действителност и гостоприемство.

Господин Трифонов, засилва ли се ефектът от Инициативата „Забавно лято“ с участието на ИА за българите в чужбина?
Според мен да и искам преди всичко да благодаря на Агенцията за цялостната помощ, която оказва в това направление. Смятам, че Кръглата маса, която проведохме с участието на г-жа Райна Манджукова – председател на Агенцията, даде резултат и тази година Инициативата освен при нас се провежда и в община Алфатар, област Силистра. Това показва, че сме на прав път и наистина се надявам, че успешно ще продължи работата ни в това направление и с общи усилия да привлечем и други български общности както от близо, така и от по-далеч. Благодаря на Агенцията и смятам, че общата ни работа в това направление ще става все по-добра.

Йоана Драгнева: Инициативата е наистина много успешна, виждаме по изражението на децата и обратната връзка, която получаваме от тях. Те наистина са щастлива, забавляват се. Две дечица от настоящата група са били тук и миналата година, което е доказателство, че това което правим, има смисъл и наистина им харесва на децата.
Трифон Ламбов: Ние се на- дяваме да имаме и ответно посещение, както идват чужди деца в България, така и наши да отиват там, при тях – при българските общности в чужбина. Наистина се създава едно опознаване и оставаме щастливи от това, което става и се получава

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.