Новини от Хасковска област и Югоизточна България

Текст, снимки и видео от Хасковска област и Югоизточна България

“Изтъкано минало“ показва традиционни престилки в харманлийския музей

6 минути
Познати са с наименованията престилка, пристйлька, пристелькя, пищюмал в Рогозиново, фута в с. Доситеево, хута в Българин, Изворово и т.н. Използват се и в делник, и празник.
Изложба на престилки

Изложба на престилки

Татяна Димитрова | Главен уредник отдел „Етнография”

“Изтъкано минало“ е името на изложбата, свързана с есенния панаир Карабаа в Харманли и представена в Исторически музей. В залите му са показани традиционни престилки от Харманлийско. Тъкани във всеки дом, от всяка жена. Тъкани в миналото, но са показвали настоящето за човека, който ги носи. Те се опасват над пояса на жената.
Престилките на момите и жените в детеродна възраст са с по-богата орнаментация и с по-светли цветове. Жените, чийто деца са пораснали и задомени препасват престилки с по-тъмни цветове.
Познати са с наименованията престилка, пристйлька, пристелькя, пищюмал в Рогозиново, фута в с. Доситеево, хута в Българин, Изворово и т.н. Използват се и в делник, и празник.
Материалът за изработката на всички дрехи се определя от стопанското развитие на селището. Представените престилки в изложбата са вълнени.
Пищюмалите са се тъкали на хоризонтален стан в рамките на потребностите на членовете на семейството. Тъкането е женска дейност и трябвало да се научи още от най-ранно детство. Във всяка къща е имало стан, предаван поколения наред.
Някои от представените престилки са с богато разнообразие на орнаментика, цветови съчетания и изработка. Има престилки с тъкана украса, с ръчно бродирана украса или машинна, с фъкана украса, с апликации, с дантела и други. Други пък са доста изчистени и семпли. Изработени от един или два хоризонтално или вертикално зашити плата. Формата, размерите и украсата са разнообразни.
В миналото орнаментите и цветовете са имали свои скрити послания. Престилките са се носели за да осигурят плодовитост на жените, плодородие на полета, здраве на децата в семейството. Те са имали практична и декоративна функция, както и знакова натовареност. Мотивите, които се използват са вдъхновени от селският бит, многообразието на природата и т.н.
Изложбата може да се разгледа до 18 октомври.

Престилките заемат основно място в костюма, защото покриват най-важната част от женското тяло – детеродните органи. За това участва при различни обичаи и обреди. Показват възраст, местопроизход, семейно и социално положение.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Verified by MonsterInsights