Изкуствен интелект: помощник или враг?

Сакарнюз
От Сакарнюз юни 19, 2024 09:51

Изкуствен интелект: помощник или враг?

Акценти

  • Вестник „Сакарнюз“, бр. 23/1095, година XXl, 14 - 20 юни 2024 г.
  • Излиза всеки петък в общините: Харманли, Тополовград, Любимец, Маджарово, Симеоновград, Свиленград, Ивайловград, Минерални бани.

Свързани публикации

Мария Лачева

На този въпрос ще ни отговори Георги Пенев от град Харманли.
Той завършва СУ ,,Неофит Рилски“ през 2022 година, а сега е студент в Техническия университет – София със специалност ,,Интелигентни системи и изкуствен интелект на английски език“. Участвал е в състезанието HackAUBG 6 на тема – масови бази данни в бизнеса.

Георги, можеш ли да обясниш с прости думи какво представлява изкуственият интелект (ИИ)?
Това е машина, която се самообучава. Инструмент, който хората могат да използват в ежедневието, за да си помагат. Например ИИ може да прави рецепти и отговаря на всеки въпрос, който му зададеш, може да изчислява и задачи. ИИ приложенията включват усъвършенствани уеб търсачки (например Google), препоръчителни системи (използването на YouTube,Netflix), разбиращи човешки говор (например Siri, Alexa), самоуправляващи се коли (например Tesla) и др.

Какво е началото на ИИ?
От много време се разработват видовете ИИ, но от скоро нашумяват. Самото начало на ИИ е през 1943 г., когато учени създават основите върху невроните мрежи и невронното пресмятане, но за първи път се споменава терминът изкуствен интелект през 1956 г.

Как помага ИИ?
Най-големите ефекти от ИИ са три: пресмятането на сложни изчисления като времето и пробиви в сигурността. Може да замества хората в определени среди. Не знаем още всичките му възможности, но се обучава ежедневно. Може да помага в ежедневието като например да ни отговаря на всевъзможни въпроси.

Може ли да вреди?
ИИ може да бъде непредсказуем. Не винаги дава вярна информация и склонността му да прави грешки не е малка. Цялостният проблем на създаване (или симулиране) на изкуствен интелект е разделен на отделни тематични части, всяка от които има собствена специфика. Те се определят от това какви конкретни възможности и характеристики създателите и изследователите очакват една интелигентна програма или система да прояви.

Как се използва ИИ в нашето ежедневие?
Отговаря на въпроси от всякакъв вид. Може да го попитате за растения, рецепти, спестявания. Най-достъпният продукт, който може да се използва в ежедневието е ChatGPT. Тази програма е безплатна и може да помогне за всякакви казуси. ИИ ни заобикаля навсякъде, има го при банкоматите, при касите на самообслужване в супермаркетите и дори на смарт часовниците. ИИ е бъдещето.

Колко вида ИИ има?
Няколко вида са и се разделят по няколко начина, те се разделят по функции, достъп на информация, цел и др.
Изкуственият интелект при автомобилите има ясно изразено въздействие върху много бизнес сектори, но той е особено силен в производствената и автомобилната индустрия. В света се наблюдава непрекъснато нарастване на търсенето на свързани превозни средства и интелигентни технологии, като например разпознаване на глас и изображения.
Резултатът е индустрия, която ще продължи да разчита както на изкуствения интелект, така и на автоматизацията при проектирането, производството и използването на автомобилите. Изкуственият интелект може да се използва за прогнозна поддръжка и известия за неща като работата на двигателя и акумулатора, както и за застрахователни програми, които наблюдават поведението на водача при изчисляване на рисковете и разходите.

ИИ в медицината
С развитието на технологиите и натрупването на големи количества медицински данни, изкуственият интелект започва да играе все по-важна роля в здравеопазването. Възможностите за приложение на ИИ в здравеопазването са многобройни и обещаващи, като варират от подобряване на диагностичната точност до персонализиране на лечебните планове и оптимизиране на управлението на здравни заведения. Също така, изкуственият интелект има потенциала да демократизира достъпа до висококачествени медицински услуги, като предоставя диагностични инструменти и медицински знания в региони, където липсва специализиран медицински персонал. Системите за т.нар Deep Learning (дълбоко обучение), които са вид машинно обучение, са обучени да разпознават сложни образци и аномалии в медицински изображения, което може да бъде особено полезно в области като радиологията. Тези системи се обучават с използването на огромни набори от анотирани изображения и са способни да извличат субтелни детайли, които могат да бъдат пропуснати при традиционния преглед. Например, в онкологията, алгоритмите на ИИ могат да открият ранни признаци на рак на мамограми или дерматологични снимки с по-висока точност от човешките специалисти.

,,Умни“ домове
Накратко „Умен дом“ е жилище, което използва свързани с интернет устройства, които позволяват дистанционно управление на уреди и системи, като осветление и отопление.
Smart Home технология, още известна като автоматизация на домакинството, осигурява на собствениците сигурност, комфорт, удобство и енерго-спестяване, като им позволява да контролират интелигентни устройства, чрез приложение на техния смартфон или друго мрежово устройство. Част от „Интернет на нещата“ системите „Умен дом“ и устройствата често работят заедно, споделяйки данни за използваната консумация помежду си и автоматизират действията, основаващи се на предпочитанията на собствениците.

Ето какво ни отговори самият изкуствен интелект на въпроса какво ще посъветваш онези, които все още не го използват
Изкуственият интелект (ИИ) е компютърна наука, която се занимава със създаването на машини, способни да изпълняват задачи, които обикновено изискват човешко мислене. Тези задачи включват учене, разсъждаване, решаване на проблеми, възприемане, разбиране на езика и дори разпознаване на модели или емоции.
Ако все още не сте ползвали изкуствения интелект, ето няколко съвета:
Изучете основите:
Разберете как работи ИИ, какви са различните методи и алгоритми. Това ще ви помогне да разберете потенциала му и как можете да го използвате.
Пробвайте инструменти и платформи:
Има много онлайн ресурси и инструменти, които ви позволяват да се запознаете с ИИ. Пробвайте ги и изследвайте различни приложения.
Следете новостите:
ИИ се развива бързо, и нови технологии се появяват постоянно. Следете новостите и научете за последните тенденции.
Работете с експерти:
Ако имате конкретни проекти или идеи, работете с експерти в областта на ИИ. Те могат да ви помогнат да изградите и реализирате вашите идеи.
Бъдете отворени към нови възможности:
ИИ може да се използва в различни сфери – от здравеопазване и финанси до изкуство и развлечения. Бъдете отворени към нови възможности и експериментирайте.
Не забравяйте, че ИИ е мощен инструмент, който може да промени начина, по който работим и живеем. Изучавайте го с интерес и смелост!

Сакарнюз
От Сакарнюз юни 19, 2024 09:51
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама