Идва време за отпуски и за кражби от домовете

Иван Атанасов
От Иван Атанасов юни 18, 2024 14:01

Идва време за отпуски и за кражби от домовете

Акценти

  • Вестник „Сакарнюз“, бр. 23/1095, година XXl, 14 - 20 юни 2024 г.
  • Излиза всеки петък в общините: Харманли, Тополовград, Любимец, Маджарово, Симеоновград, Свиленград, Ивайловград, Минерални бани.

Свързани публикации

Преди да заминете на почивка или ще отсъствате по-продължително от дома си е добре да прочетете това внимателно, за да не станете жертва на обир. Ако изпълните поне малка част от препоръките, написани по-долу, бъдете сигурни, че ваканцията ви ще бъде по-спокойна.
От полицията започват кампания „Фокус ден“. Целта е рискът от кражби по жилищата да бъде сведен до минимум, а крадците да бъдат максимално затруднени при извършване на този вид престъпления.
Със сигурност полицаите няма да могат да опазят дома ви, ако вие не вземете предохранителни мерки.
Социалните мрежи са съучастници в обирите на домовете.
Ако приемете пътуване или ще отсъствате за по-дълго от дома си, споделите това само с най-близките си. Не е необходимо населението на света да знае къде отивате.
Навикът, който имаме да се снимаме на различни места е добре дошло за крадците, които няма да пропуснат да посетят дома ви, докато отсъствате.
В специална брошура, която полицаите раздават са описани много съвети, които са лесни за изпълнение. Някои не са свързани с харчене на пари, които са необходими за почивката. Ето някои то тях:
– прозорци и врати на ниските етажи да не трябва да бъдат оставяни отворени, защото това е най-обичайното място през което крадците влизат;
– ако имате вътрешното осветление с таймер, това би ги отказало, мислейки, че в стаята има хора;
– външно осветление с таймер и видеонаблюдение много помагат при осуетяване на домови кражби.
За по-богатите да припомним, че парите кеш и ценностите е добре да ги съхраняват в огнеупорен сейф, здраво захванат за бетонната стена. Сигнално охранителна техника и камери са задължителни екстри. Осигурен контрол при достъпа до входовете на жилищни сгради е още една гаранция срещу кражби.
От полицията се ангажират да разясняват на гражданите смисълът от прилагането на превантивни мерки, като целта е да се обърне внимание към опасността, че всеки човек може да стане жертва на този род престъпления.
Добре е да се знае, че голяма част от домовите кражби се извършват, защото крадците лесно отключват или разбиват входната врата на жилището или безпроблемно огъват дограмата на балконските врати и прозорци с метален инструмент. Ако имате възможност обезопасете дограмата с антивзломен обков или райбери за дограма.
Накрая, ако изпълните част от тези съвети ще помогнете на крадците да се откажат от този занаят. Практиката показва, че ако обирджиите срещнат проблеми при тази дейност, те се разколебават и започват да си търсят платена работа.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов юни 18, 2024 14:01
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама