Новини от Хасковска област и Югоизточна България

Текст, снимки и видео от тази част на Балгария

Защо точно на преображение се освещава гроздето

1 минута
Защо точно на преображение се освещава гроздето

По стара традиция на празника Преображение Господне – 6 август в храма се освещават плодове. Кога и как точно е възникнал този обичай не знаем, но свидетелство за неговата древност намираме в 3-то правило на светите апостоли, където се споменава, че в „надлежно време” в храма били принасяни нови житни класове и грозде. В 28-о правило пък на Шестия вселенски събор се говори за същата практика, като се уточнява, че това се извършва в знак на благодарност към Подателя на плодовете.
Именно на този празник литургията тържествено завършва с освещаване на гроздето и на други плодове, които ни принася от Бога създадената природа. Удивително е, че, както преди милиони или даже милиарди години Господ създал този свят, така и той съществува; както Господ заповядал на дърветата да принасят плодове, така и те принасят. Всичко слуша Бога. Всичко Му се подчинява. Всичко Му принася своите прекрасни плодове и ние ги освещаваме. И нали ние също сме длъжни да принасяме на Бога плодове, да даваме плодове, така, както дава плодове тази земя.
На празника гроздето се освещава като образ на Преображението: гроздето става вино, преобразявайки се в съвършено друга същност, а после това вино по удивителен начин става Кръв. Така и ние в този свят трябва да се преобразяваме, да се преобразяваме заедно с Бога, с Неговата помощ, да се преобразяваме с Неговата светлина. Да възсияе и за нас, грешните Твоята винаги съществуваща светлина, по молитвите на Богородица, Светодавче, слава на Тебе.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.