Новини от Хасковска област и Югоизточна България

Текст, снимки и видео от Хасковска област и Югоизточна България

Хронично безводие изкара жители на три села на протест

10 минути
Областният управител сега разбрал за проблема
Безводие

Безводие

Заради продължаващо безводие жители на селата Константиново, Александрово и Поляново блокираха пътя Хасково – Симеоновград. “Кога ще бъде ремонтиран водопроводът и кога ще имаме редовно течаща вода,” бяха основните въпроси на местните хора, които в неделя, 13 октомври, излязоха на протест в с. Константиново, Симеоновградско. На него бяха дошли хора и от съседните села Поляново и Александрово. Те изпитват същите проблеми през лятото.
Макар и за малко, те блокираха движението, с което показаха, че са решили да устояват исканията си докрай.
Протестиращите също казаха, че трудно комуникират с ВиК, защото от там се държели грубо, когато им съобщавали за авария.
През лятото те са много чести и стоят с дни без да бъдат оправени, а през това време питейната вода изтича, оплакаха се хората.
Тук бе главният инженер на ВиК – Хасково Тотьо Ангелов, който им каза за подмяна на водопровода, каквото е едно от исканията, са необходими 4 милиона лева, а тепърва трябва да започне проектиране.
Той обясни, че в последните седмици са подменени част от тръбите в един от най-проблемните участъци, предстояло това да се случи и в още един участък. Така поне временно ситуацията щяла да бъде закърпена и водата да не спира.

Популизмът не закъсня

Въпреки че проблемите с водата се коментират цяло лято, едва след протеста областният управител Мехмед Атаман извика управителя на ВиК „Хасково“ инж. Ненко Дервенков, „за да обсъдят проблемите с недостига на вода в част от населените места в региона“.
Господин Атаман като председател на Асоциацията по ВиК, изразил своята дълбока загриженост за качеството на водоснабдителните услуги и настоял за незабавно представяне на информация относно инвестиционните планове на дружеството за 2025 година.
Това е куриозно, защото такива планове бяха оповестени още в края на юни, когато той бе вече областен управител. Тогава от „Водоснабдяване и канализация“ ЕООД, Хасково, заявиха, че имат проектни предложения за изграждане на ВиК инфраструктура в областта за 120 248 368,91 лв. Тъй като става въпрос за много пари по това време смениха и шефа на ВиК асоциацията с човек на ГЕРБ.
Проблемът със сухите чешми в този край е поставен още по ясно преди две години. Тогава областният управител Катя Панева настоя през МРРБ да се вземат спешни мерки с безводието на Поляново, Брягово, Александрово и Константиново, което мъчи от близо 20 години селата от три общини – Харманли, Симеоновград и Хасково.
Те се снабдяват с напорен водопровод от ПС Брягово до РШ Константиново, който е етернитов, с дължина 5750 м, въведен в експлоатация през 1970 г., като обслужва 660 абоната. Пресеченият терен, през който преминава, затруднява откриването и отстраняването на аварии, което се отразява на обезлюдяването в района. Броят на авариите в участъка от януари 2021-ва до юни 2022ра е 23. Затова е крайно необходимо средствата за проектирането да бъдат осигурени своевременно. На следващ етап трябва да се изгради и пречиствателна станция в началото на участъка при ПС Брягово.
Реакция нямаше.

Празни приказки за водните проблеми има и в Харманли

Тук по предложение на ГЕРБ в ОбС бе сформирана комисия, която да изследва проблемите в водата в общината. Направиха го на инат на съветниците от ПП и ДБ, които с докладна настояваха спешно и неотложно да се вземам мерки срещу безводието в селата.
Тази комисия ще изисква информация за състоянието на ВиК сектора макар че преди две години от ВиК Хасково бяха представили подробна план сметка с цифри и необходимите средства в отговор на граждани от с. Черепово.
С комисията управляващите отложиха разглеждането на проблема за след изборите.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Verified by MonsterInsights