ЕС дава допълнителни €250 млн. за управлението на миграционните потоци

Сакарнюз
От Сакарнюз ноември 15, 2023 19:01

ЕС дава допълнителни €250 млн. за управлението на миграционните потоци

Акценти

  • Финансовата подкрепа се отпуска в контекста на мерките, посочени в писмото на председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен преди заседанието на Европейския съвет през февруари 2023 г. в подкрепа на държавите членки за укрепването на системите за защита на границите, приемане и убежище.

Свързани публикации

Европейската комисия ще финансира държавите членки, заради предизвикателства, свързани с миграцията, които водят до голям брой пристигащи хора по всички маршрути. Финансовата подкрепа се отпуска в контекста на мерките, посочени в писмото на председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен преди заседанието на Европейския съвет през февруари 2023 г. в подкрепа на държавите членки за укрепването на системите за защита на границите, приемане и убежище. Комисията публикува покани към държавите членки да подадат заявления за финансиране по линия на фондовете в областта на вътрешните работи.

ЕК ще финансира със 141 милиона евро специализиран софтуер за подобряване обмена и обработката на данни между граничните пунктове и командните центрове (България, Хърватия, Гърция, Литва и Унгария), оборудване за електронно наблюдение на граничните пунктове (България, Латвия и Литва) и разгръщане на мобилно оборудване за откриване (България, Литва и Гърция) в рамките на поканата за представяне на предложения по Инструмента за управление на границите и визите (ИУГВ). Бяха набелязани и допълнителни действия за финансиране за държавите членки, които се нуждаят от подкрепа (Румъния, Полша, Естония, България, Испания и Литва). В зависимост от наличието на финансиране по ИУГВ, Комисията ще се стреми да предостави тази подкрепа.

Поканата за представяне на предложения в размер на 118 милиона евро по линия на фонд „Убежище, миграция и интеграция“ (ФУМИ) ще подкрепи непридружените лица, ненавършили пълнолетие, чрез финансиране на допълнителен персонал и обучение за настойници (Белгия, Кипър, Словакия и Испания), приемни, семейни и общностни грижи и полуавтономен начин на живот за младежи (България, Кипър, Гърция, Италия и Испания). Също така ще се финансира и  укрепването на съоръженията за приемане на границата и обновяването на съществуващи приемни центрове (Италия, Латвия, Литва и Полша) и изграждането на нови (Кипър и Италия).

Финансирането ще бъде част от програмите на държавите членки. Действията могат да започнат незабавно и ще бъдат изпълнявани от специализираните агенции на държавите членки и съответните партньорски организации.

Източник: ЕК

Сакарнюз
От Сакарнюз ноември 15, 2023 19:01
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама