ЕК  предлага по-високи мита за внос на зърнени продукти от Русия и Беларус

Сакарнюз
От Сакарнюз март 24, 2024 18:23

ЕК  предлага по-високи мита за внос на зърнени продукти от Русия и Беларус

Акценти

  • Увеличените мита ще се прилагат и за Беларус с оглед на тесните политически и икономически връзки на страната с Русия.

Свързани публикации

Европейската комисия предложи да се увеличат митата върху вноса в ЕС на зърнени култури, маслодайни семена и производни продукти („зърнено-житни продукти“) от Русия и Беларус, включително пшеница, царевица и слънчогледово брашно. Макар тези мита да са достатъчно високи, за да се противодейства на този внос в ЕС на практика, те не биха засегнали износа за трети държави.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви: „Предлагаме налагането на мита върху този руски внос, за да се намали нарастващият риск за нашите пазари и нашите земеделски стопани. Те ще намалят капацитета на Русия да използва ЕС в полза на своята военна машина. Също така поддържаме ангажимента си за запазване на световната продоволствена сигурност, особено за развиващите се страни. Постигаме точния баланс между подкрепата за нашата икономика и селскостопанските общности. Същевременно поддържаме непоколебимата си подкрепа за Украйна.

Увеличените мита ще се прилагат и за Беларус с оглед на тесните политически и икономически връзки на страната с Русия. Освен това, като включи Беларус в новата мярка, ЕС ще попречи на Русия да използва Беларус, за да заобиколи новите мита и да насочи своите стоки към пазара на ЕС.

Транзитът на зърнени култури, маслодайни семена и производни продукти от Русия и Беларус към трети държави не е засегнат от днешното предложение. Това показва, че Европейският съюз остава изцяло ангажиран с насърчаването на продоволствената сигурност в световен мащаб, особено що се отнася до развиващите се страни.

Допълнителна информация е налична в съобщението за медиите и в документа „Въпроси и отговори“ по темата.

Източник: ЕК

Сакарнюз
От Сакарнюз март 24, 2024 18:23
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама