Дронове атакуват билдинги в Москва, Украйна юли 2023 г.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов август 1, 2023 08:01

Дронове атакуват билдинги в Москва, Украйна юли 2023 г.

Акценти

  • Столицата на Русия за пореден път бе ударена от дронове

Свързани публикации

31 юли 2023 г.

20 души в болница и над 64 ранени след руски удар по жилищен блок в Кривой рог
Областният управител Серхий Лисак заяви, че сред ранените има „две момчета и три момичета на възраст от 4 до 17 години“.

29 юли 2023 г.

Ξ Въоръжените сили са нанесли прецизен удар по контролен пункт на украинската армия в Днепропетровск. Набелязаният обект е поразен, целта на прецизния удар е постигната, заяви говорителят на Министерството на отбраната Игор Конашенков.

Ξ Руски ракетен удар срещу град Днипро в Централна Украйна рани поне девет души, включителни две деца, съобщиха украинските власти. Целта на атаката е била сграда на Службата за сигурност на Украйна (СБУ), но са нанесени щети и на жилищен блок.

Ξ Сгради в Москва са повредени от нападения с дронове, един е ранен – руски официални лица
Повече за доклада за нападенията с дронове в Москва.

Ξ Руската държавна информационна агенция ТАСС изпрати актуална информация, в която се казва, че при нападенията е ранен един охранител, като се позовава на служители на спешна помощ.

Руското министерство на отбраната съобщи, че украински дрон е бил унищожен във въздуха над район Одинцово, а два други са се разбили в Москва, според ТАСС, а нападението е предизвикало временно затваряне на едно от четирите летища около руската столица.

24 юли 2023 г.

Ξ Кметът на Москва Сергей Собянин съобщи: „Днес около 4 ч. сутринта бяха регистрирани удари с дрон по две нежилищни сгради. Няма сериозни разрушения и жертви“, написа кметът на града в своя Telegram-канал.

22 юли юли 2023 г.

Ξ Взривили са се боеприпаси в склад в Красногвардейския район на Кримския полуостров, заяви в Телеграм назначеният от Москва ръководител на Крим Сергей Аксьонов.

По думите му до това се е стигнало в резултат на атака от украински безпилотен летателен апарат.

21 юли 2023 г.

Ξ Киевският режим умишлено разрушава Преображенската катедрала в Одеса. Руснаците имат благоговейно отношение към Одеса. Одеса е емблематичен град за руската култура. Ето защо киевският режим измисли и осъществи план за разрушаване на Преображенския събор. Един от ударите е засегнал катедралата „Преображение Господне“, построена в края на XVIII в., разрушена по времето на Йосиф Сталин и възстановена в началото на 2000 г.

Ξ Командирът на 123-та бригада генерал-майор Денис Иванов /Ташкент/ загина във войната с Украйна в резултат на удар с дрон-камикадзе по колата му. Той е бил на проверка на състоянието на бойните позиции, пише Z-Телеграм канал WarGonzo. Посмъртно той е удостоен със званието Герой на Русия. Иванов бе чест гост на руските пропагандни канали. Той е вторият убит генерал през юли. На 11 юли стана известно, че командирът на 144-та мотострелкова дивизия генерал-лейтенант Олег Цоков е убит в резултат на ракетен удар по база на руските военни в окупирания Бердянск.

Ξ Руски ракетни удари по Одеса убиха един човек и повредиха катедралата
Украинските власти съобщават, че сред 22-те ранени при нова вълна от нападения в черноморския пристанищен град има и деца

20 юли 2023 г.

Ξ Украинските власти решиха да отговорят огледално на заплахите на руското министерство на отбраната, което вчера обяви всички кораби, които се насочват към украинските пристанища на Черно море, като военни цели. Всички кораби в Черно море, които се отправят към руски пристанища и пристанища в окупираната от Русия украинска територия, ще бъдат смятани от Украйна за потенциални превозвачи на военно оборудване с всички съответни рискове, предаде украинската агенция Укринформ.

19 юли 2023 г.

Ξ Защо Русия удря пристанищата на Украйна след края на зърнената сделка?

Русия потвърди удар по пристанището на Одеса – втори за два дни – а според Украйна той е бил по-силен от този във вторник (представители на Киев дори го нарекоха „адски).

По времето, когато Министерството на отбраната обявяваше „целта за постигната“ и говореше за обстрел на „украински обекти на военната промишленост и горивна инфраструктура“, вече се съобщаваше атака по още един град Черноморск (или Чорноморск на украински), друго пристанище, включено в пропадналата тази седмица сделка за износ на украинско зърно.

Ξ От 20 юли всички плавателни съдове във водите на Черно море, които се отправят към украински пристанища, ще се считат за превозвачи на военни товари. Това съобщи руското министерство на отбраната.

Страните, от които са тези кораби, ще се считат за участващи в конфликта на страната на Украйна, подчертават от министерството.

Огромен склад за боеприпаси бе взривен в източната част на анексирания Крим, в дълбокия тил на руската армия, съобщиха руски и украински Телеграм канали. Информацията бе потвърдена от губернатора на Крим Сергей Аксьонов.

Ξ MK: Кунтов разказа какъв вид ракета би могла да достигне склада с боеприпаси в Крим.

Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) нанесоха тази сутрин удар по полигон в Крим, където вероятно са били складирани боеприпаси. Версията за възможното използване на украинската ракета „Гром“, която е далечен аналог на руската „Искандер“, бе оценена от военния експерт Юрий Кнутов в разговор с МК.

Според анализатора информацията може да е била получена от противника предварително от агентурна мрежа, а след това да е била потвърдена от разузнаването. Възможно е това да е дело на някоя от „спящите клетки“, а взривът в склада да е организиран от група диверсанти.

Но Кнутов не изключва и версията за украинска ракета, която може да е поразила складовете с боеприпаси.

17 юли 2023 г.

Ξ Служител на украинските служби за сигурност е поел отговорност за нападението срещу моста, свързващ анексирания Кримски полуостров с руската суша – жизненоважна линия за снабдяване на руските военни действия в Украйна и личен проект на президента Владимир Путин.

Близо 12-километровият мост, известен още като Керченски мост, е най-дългият в Европа и има огромно стратегическо и символично значение за Москва. Нападението срещу моста в понеделник е второто, откакто Русия започна инвазията си в Украйна, след като през октомври цистерна с гориво се взриви, докато преминаваше през него.

Източник от Службата за сигурност на Украйна (СБУ) заяви пред CNN, че това нападение е било съвместна операция на СБУ и военноморските сили на Украйна. Източникът говори при условие за анонимност, тъй като не е получил разрешение да говори официално.

Ξ Мостът, свързващ Кримския полуостров с руския Краснодарски край, отново бе взривен в 03:05 ч. тази сутрин, съобщиха руски и украински Телеграм канали.

16 юли 2023 г.

Ξ Русия си запазва правото да използва касетъчни боеприпаси в отговор на използването им от Украйна. Това заяви руският лидер Владимир Путин пред водещия на предаването „Москва. Кремъл. Путин“ по канал „Русия-1“ Павел Зарубин. Фрагмент от видеото беше публикуван в канала на Зарубин в Telegram

10 юли 2023 г.

Ξ „Вагнер“ завърши трансфера на оборудване и оръжия към руското Министерство на отбраната. Тя прехвърли и стотици танкове и тежки бронирани машини, РСЗО, зенитни системи, самоходни и буксируеми гаубици. Десетки от тях никога не са били използвани в бойни условия.

Ξ Русия прибегна до резерви, за да спре украинската офанзива.
Руската армия изпраща на бойното поле все нови и нови резерви, опитвайки се да спре придвижването на украинските войски на Южното и Бахмутското направления. Руското командване твърди, че Въоръжените сили на Украйна /ВСУ/ не са достигнали нито една от поставените цели, а в западните медии непрекъснато се появяват статии за разочарованието на бавните темпове на настъплението. В същото време руските военни кореспонденти всеки ден съобщават, че „противникът успя да се придвижи“, „противникът зае част от стратегическите височини“, „противникът имаше известен успех“.

3 юли 2023 г.

Ξ Войната в Украйна: Смъртоносните минни полета, които спират контраофанзивата на Киев. Дългоочакваната контраатака на Украйна все още не е достигнала скоростта и импулса, на които някои се надяваха – включително президентът Володимир Зеленски, който призна, че е „по-бавна от желаното“ – и редица войници, с които разговаряхме на различни участъци от фронтовата линия, обвиняват руските минни полета за поне част от това забавяне.

29 юни 2023 г.

Ξ Сателитни изображения изглежда показват активност в изоставена военна база в Беларус на фона на спекулациите за преместване на силите на Вагнер в страната.

Снимка от 27 юни, получена от BBC Verify и съобщена първо от радио „Свободна Европа“, показва как в базата се появяват палатки или подобни структури.

Ξ Британски генерал предупреждава, че Украйна трябва да се притеснява от нападение на „Вагнер“ от север

28 юни 2023 г.

Ξ Две руски ракети поразиха снощи град Краматорск и близко село в Източна Украйна. В 20 ч. местно време руска ракета разруши напълно пицария, пълна с хора.

От развалините вече са извадени 10 жертви, включително три непълнолетни момичета – едното на 17 г., другите две са сестри близначки на 14 г. Има и 60 ранени. Сред тях са трима граждани от Колумбия. Това са Серхио Харамийо, основателят на организацията Aquanta Ucraina (Hold Ukraine – група за подкрепа на Украйна в Латинска Америка), колумбийският депутат и писател Хектор Абад и журналистката Каталина Гомес. Те са били придружавани от украинската писателка Виктория Амелина, която също е била ранена и е в тежко състояние.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов август 1, 2023 08:01
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама