Новини от Хасковска област и Югоизточна България

Текст, снимки и видео от тази част на Балгария

Даниела Агре:„Българската археология и държава са получили невероятния шанс да се сдобият с неоценимо богатство“

1 минута
За пръв път се открива цял пълен комплект от накити и въоръжение на тракийски владетел.
Проф. Даниела Агре, археолог

Проф. Даниела Агре, археолог

Госпожо Агре, какво прави находката край село Капитан Петко войвода неоценима?
За пръв път се открива цял пълен комплект от накити и въоръжение на тракийски владетел. Ножът му е покрит с камъни и злато, има масивен пръстен, два венеца, със златни плодчета и листенца, масивна гривна, огърлица, още една гривна.
Елементи от тази уникална гривна се откриват в различни накити в Средиземноморието. На нея има направено с изящество скулпторки. Едната е женска фигура, която прави възлияние. Другата е мъжка. И двете са поставени така, все едно са в храм.
Този стил е характерен за късно елинистическата епоха.
Това един комплект от предмети, които са правени в едно изключително ателие.
Злато откриваме и по савана, който е бил постлан след трупоизгарянето. На няколко места по него има флорални орнаменти, които надявам се да се възстановят, поне в графичен вид. Събрали сме оцелелите нишки.
Освен накити тук откриваме и пълно бойно въоръжение. Този мъж е бил толкова богат, че е сложил златни халки върху двата си меча, единият от който е Махайра (оръжие на древните траки, което представлява къс извит меч с едностранно острие, б.р.)
Надявам се, по-скоро да започне реставрацията на тоалетното сандъче.
В последния ден открихме огромен начелник на кон, досега такъв не е известен, и огромно количество златни апликация по сбруята.
Намерихме и канделабър (свещник, стойки за свещи или други осветителни тела, които се разклоняват, на които се разклоняват няколко рамена, прикрепени към един централен стълб, укрепен върху поставка б.р.)
Над 160 са предметите само в отделното конско жертвоприношение. В него има три юзди различен тип, което е много важно за науката.
Открихме много голямо количество сребърни и бронзови апликации, за съжаление огънят не ги е пощадил. Те бяха на гроба на коня и при гроба на владетеля и са били хвърлени или поставени, когато кладата е била много силна.
Имаме два бронзови съда, единият от който е изцяло запазен.
Преди погребението под гроба е направена малка ритуална яма и в нея е поставен един керамичен съд. Това е традиция да си правят такива култови ями при богатите погребения.

От кой период датира погребението?
Първия ден от проучването намерихме желязно столче и канделабър, което е характерно за погребение от римската епоха.
На втория открихме огърлица и гривна и ни се стори, че датировката е по-ранна.
В разстояние на една седмица вече имаме малко повече спокойствие, виждане, че този владетел е живял някъде в края на втори век и началото на първи преди Христа.
Надявах се да има надпис на някои от предметите и да има монети, но нямаме този късмет.
Смятаме, че това е погребение на владетел, който е живял в тази част на Тракия.
На този етап сме склонни да смятаме, че погребението е извършено в края на Втори, може би самото начало на Първи век, но това са, отново казвам, първоначални дати, всичко ще подлежи на прецизиране.

С какво впечатление останахте след срещата с министър Найден Тодоров?
Срещата с министъра не само у мен, а у всички присъстващи предизвикват надежда, че няколкото молби, които бяха отправени към него, ще бъдат да удовлетворени. Лично аз съм щастлива, че той присъства и му показахме всичко, което сме открили, защото вниманието на държавата в момента ни е много важно.
Министърът на културата видя уникалните накити и оръжия, които бяха открити, а те са една много малка част от това, което открихме.
Важно ни е и незабавно финансиране на реставрацията и консервацията, на която трябва да бъдат подложени всички предмети, открити в могила, в този безспорно владетелски гроб.

Къде смятате да продължите с разкопките?
В съседство се намира могила, която ние наричаме близнак на току-що проучената и има огромен засилен интерес от иманяри. Вече няколко групи са хванати на територията на тополовградска община.
Ние не можем да кажем дали в нея се намира такова погребение, но вероятността е много голяма, тъй като тя е почти пълно копие на тази, която току-що проучихме.

1 thoughts on “Даниела Агре:„Българската археология и държава са получили невероятния шанс да се сдобият с неоценимо богатство“

  1. Абе, как все тука, не намирате надписи по определени накити и бижута, турците само една царска тракийска могила разкопаха, и намериха надпис, че е на РЕМЕТАЛК II, вие все царски могили разкопавате, и все “НЯМАЛО” нищо с име и надпис!!!????? Мишоци, хитри ще ви, накаже самия ГОСПОД БОГ, за лъжите и кражбите ви, подир вас трябва, да стоят барети, от МВР както, при “ГОЛЯМАТА КОСМАТКА*, която я разрови КИТОВ, как там се намериха артефакти, доказващи веднага самоличноста, на погребания, другарката АГРЕ сума ти могили прерови, и все дудне ЦАРСКИ били, ама едно име, не извади ВЛАДЕТЕЛСКО, абе тез ще ги разправяме, на дечицата от детската градина!!! Еба.. йте си пут.. та майна!!! ☝️☝️🤮🤮🤮😡😡😡☝️

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.