ГЕРБ и ДПС купуват гласове, но прокуратурата не се интересува откъде са парите

Иван Атанасов
От Иван Атанасов юни 26, 2024 09:47

ГЕРБ и ДПС купуват гласове, но прокуратурата не се интересува откъде са парите

Акценти

  • Вестник „Сакарнюз“, бр. 24/1096, година XXl, 21 - 27 юни 2024 г.
  • Излиза всеки петък в общините: Харманли, Тополовград, Любимец, Маджарово, Симеоновград, Свиленград, Ивайловград, Минерални бани.

Свързани публикации

„Всяка година след изборите се гледат по 15-20 дела за купуване на гласове основно за партиите ДПС и ГЕРБ. Най-често приключват със споразумение, но прокуратурата не се интересува откъде са парите за това.“ Това каза пред Веселин Дремджиев IT специалистът Петър Бакалов от неправителствената организация „Обединение Честни избори“.
Той допълни още, че по националните медии често се говори за купуване на гласове, но рядко се споменават замесените партии. Данните за това са красноречиви и можем да говорим с имена. ГЕРБ и ДПС са партии, които извършат най-много изборни измами. Това нещо можем да го кажем не само на база на резултатите, а и на базата на осъждания за купуване на гласове.
Тук има интересен момент, при който извършителите се признават за виновни. Това са обикновено безработни хора от малки населени места, които са раздавали имотни облаги 50 – 100 лв. на някого да гласува за ДПС или ГЕРБ.

Държавното обвинение обаче не проявява интерес откъде един социално слаб има пари да раздава, за да стимулира съседите си да гласуват за определена партия.

Въпросът е дали това е самоволна инициатива на симпатизанти в провинцията или има някаква организация с ръководството на тези две партии. Този въпрос убягва на прокуратурата.
Петър Бакалов е изработил интерактивна карта, която позволява да бъдат разглеждани в детайли както изборните резултатите от последните пет гласувания за Народно събрание, така и да бъде проследявана внезапната и трудно обяснима активност в малки населени места, в които двете партии – ГЕРБ и ДПС, имат най-високи резултати от изборите на 9 юни т.г.

От там се вижда, че много често има преливане на гласове. Когато на ДПС спаднат, те отиват в ГЕРБ, сякаш това са два скачени съдове.

Такива странни флуктуации продължават през годините, но МВР не ги забелязва, макар че хората, които анализират изборните резултати, непрекъснато го казват.
Такива не бяха наблюдавани през 2021 година, когато вътрешният министър не беше толкова пряко свързан с ГЕРБ.
На последните избори например в хасковското в село Узунджово 5-10 пъти скачат резултатите за ГЕРБ през годините. Това село през юли 2021-ва бе с най-голям брой на избирателите.
Всвиленградското село Момково през юли 2021 година за ГЕРБ са гласували 102, а на изборите на 9 юни – 293.
Когато вътрешният министър не беше от ГЕРБ, изведнъж се осветиха тези малки населени места и циганска махали, където се оказа, че хората са загубили интерес да гласуват за ГЕРБ и ДПС.
Тогава се видя, че избирателите на двете партии не харесват машините и промениха закона. Видя се също така, че искат да запазят вътрешния министър Калин Стоянов в служебния кабинет.
Всичко това показва, че за тези резултати има голяма роля МВР и машините.
Андрей Янкулов, старши правен експерт в Антикорупционния фонд, също потвърди, че никога не е било тайна, че има купуване на гласове. Проблемът, е че никой не разследва мащабността на схемата. Стига се до едно съвсем ниско ниво, до човека, който раздава тези материални облаги и дотам, и приключва.
Тук трябва да се съпоставят няколко факта – купеният, контролирания вот и ниската избирателна активност която особено се открои на тези последни избори. Когато всичко това се събере в едно, виждаме резултата. Ако има висока активност, тези схеми нямаше да имат тази тежест.
Машините бяха приключени с поправките на ГЕРБ и ДПС и със съдействието на ДАНС. Тази организация влиза като политически играч, когато трябва да се свърши работа на определени политически сили. На предишните избори имаше една история с някаква справка, при която някакъв зам.-министър объркал кодовете и така нататък. Нищо не излезе от тази работа.
Същата история наблюдавахме с ДАНС сега преди тези избори за тази предполагаема разработка на контрабанда, която две години била разследвана пък имало данни на коя конкретна дата, някои лица щели да взимат подкупи. Нищо от това не е документирано и тази история ще приключи по същия начин и никой няма да разбере каква е тая контрабанда и само пуделчето на края ще остане.
Изборите са с очаквани резултати и никой не бива да се изненадва от това и това беше ясно още когато Борисов и Пеевски решиха да приключват така наречената сглобка.

Това, че няма да направят правителство, няма такова значение при положение, че в момента властта се упражнява от същите тези политически играчи с или без служебно правителство или редовно.

Това така наречено статукво държи реално управлението на реалната власт, така че няма значение какво правителство ще се направи, нищо няма да се промени независимо какво е правителството.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов юни 26, 2024 09:47
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама