В с. Поляново да проветряват баните си след къпане, препоръчаха от РЗИ

4 минути
В с. Поляново да проветряват баните си след къпане, препоръчаха от РЗИ

От ВиК предупреждават водата в чешмите на село Бисер и в няколко други села да бъде използвана само за миене, защото не е годна за пиене.
В свое съобщение те казват, че въз основа на изследвания от ЦНИЛ към ДИАЛ ООД, Бухово-София, са установени отклонения по радиологични показатели в качеството на водата от захранващ водопровод за село с. Бисер.
В друго своя Заповед на РЗИ – Хасково питейната вода подавана от помпена станция Брягово е забранена за пиене иготвене. Тя снабдява селата Александрово, Константиново, Поляново. Като причина се изтъква, че са установени трайни отклонения по показатели „Манган”, „Амониеви йони“, „Мътност“, „Желязо“, „Фосфати“ и „Индикативна доза“.
Установено е и високо съдържание на радон затова на населението е препоръчано след къпане с тази вода помещението веднага да се проветрява.
С писмо на РЗИ-Хасково са уведомени всички кметове на населените места, със задължение да информират засегнатото население. В Харманли направиха това чрез публикация на сайта си, а в Симеоновград въобще не реагираха, можа би защото водата в града не отговаря на необходимите качества и явно са свикнали с това.
От ВиК трябва да организират осигуряването и доставянето на вода за питейни нужди на засегнатото население.

За мерките предприети от страна на РЗИ – Хасково с писма са уведомени кметовете на общините, като на същите се вменява задължението незабавно да уведомят населението по подходящ начин, като информацията да достигне до всеки един жител.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.