Новини от Хасковска област и Югоизточна България

Текст, снимки и видео от тази част на Балгария

В Белица откриха възстановената музейно-етнографска сбирка

1 минута
Тя се намира в сградата на местното читалище
Откриване на музейно-етнографска сбирка в с. Белица

Откриване на музейно-етнографска сбирка в с. Белица

Дияна Атанасова

В село Белица, Любимчанско, откриха етнографска сбирка. Това стана в навечерието на празника на с. Белица на 6 септември, когато е и Съединението на Княжество България с Източна Румелия, експозицията от автентични предмети официално отвори врати за посетители.
Тя се намира в сградата на местното читалище и в нея има археологически артефакти, от Възраждането и по-близката история, снимки на видни личности, битова стая с покъщнина, народни носии от селото и не на последно място дигитално устройство, включващо всички снимки от живота на местното население. В двора на сбирката също имаше старинни предмети от бита.
Близо 6 месеца бяха необходими кметът на селото Дияна Кушелиева заедно със самодейци от читалището и местни ентусиасти направиха всичко възможно музейната етнографска сбирка в селото да заживее отново.
Идеята се ражда по време на традиционния празник „Цаца“, който се отбелязва през м. март. Тогава местните хора решили събраната сума от дарения да бъде вложена във възстановяването на сбирката на селото, която бе потънала в забрава и паяжини.
„Благодаря на всички смели хора, с които заедно извървяхме този пъти и сбъднахме мечтата си! Благодаря ви, че отделихте време, средства, сили и вещи, за да завършим съвместния проект“ – сподели при откриването на етнографския музей г-жа Кушелиева.
В знак на съпричастност към доброто начинание много гости подариха различни предмети, които да внесат допълнителен уют към помещението.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.