Вход Господен в Иерусалим (Връбница)

6 минути
Вход Господен в Иерусалим (Връбница)
Вход Господен в Иерусалим (Връбница)

Вход Господен в Иерусалим (Връбница)

Братя и сестри,
Настанали последните дни от земния живот на Господа. Наближило времето, когато Единородният Син Божий, дошъл на света заради спасението на грешните хора, ще бъде предаден на позорна смърт – разпъване на кръст, като престъпник.
Но преди да се извърши това велико и спасително за нас тайнство, Господ благоволил да прояви за последен път Своята слава, като обещан на еврейския народ от пророците Месия, като Цар не само на Небето, но и на земята.
Немного преди това Господ извършил едно от най-великите си чудеса: възкресил от мъртвите Лазар, който от четири дни лежал в гроба. Вестта за небивалото чудо, извършено във Витания, бързо се разнесла из цялата иерусалимска околност. Всички искали да видят великия Чудотворец и възскресения от Него Лазар. Като че ли отговаряйки на желанието на народа, Господ замислял да отиде в Иерусалим.
И когато с учениците Си наближил града и дошли до Витфагия при Елеонската планина, Той пратил двама от тях да идат в селото. Казал им, че с влизането ще видят вързана ослица и с нея осле; да я отвържат и докарат.
Христос, като древните царе, се качил на това осле, придружен от учениците Си и тръгнал за Иерусалим. Лицето Му излъчвало величие, сила, а същевременно и смирение.
Народът, виждайки в Христа очаквания Спасител, с възторг размахвал палмови клонки, постилал дрехи, дето минавал Той, хвърлял цветя. Деца и народ пеели и възклицавали: “Осанна! Благословен Идещият в име Господне, Царят Израилев” (Иоан 12:13).
Влязъл в Иерусалим, дошъл в храма и с царствена власт изгонил оттам събралите се в двора му продавачи и купувачи на разни стоки и извършил множество изцерения на слепи, хроми и недъгави.
На тоя ден в църква с нарочна молитва се благославят върбови клонки, раздават се на богомолците и те ги отнасят по домовете Си за благословение. Върбовите клонки напомнят палмовите вейки – символичните знаци на победата.
Честит и благословен празник на именниците и на всички християни!

Йеромонах Максим Колев

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.