Новини от Хасковска област и Югоизточна България

Текст, снимки и видео от тази част на Балгария

Водата в града е кът, по селата я няма, а кметовете срамно мълчат

1 минута
Водата в града е кът, по селата я няма, а кметовете срамно мълчат
ВиК авария

ВиК авария

Само за един месец аварите по водопреносната мрежа на община Харманли са повече от 30. В рамките на една седмица на улица „Георги Жечев“ имаше четири, подобна стана и до магазин „Силвана“. В източната част на града чешмите бяха сухи.
Преди това заради смяна на спирателен кран целият град бе без достатъчно вода близо 20 часа.
Това е в града, а по селата положението е трагично, защото в някои нямат вода повече от месец. Редовно тече по чешмите само в селата Бисер и Българин, защото те са близо до помпените станции. Останалите населени места са жалка картинка.
Всичко това се дължи на остарялата ВиК структура, за която през последните години не се търсиха средства, за да се подмени поне по най-критичните места. В Харманли се смени на няколко улици, където се ремонтираше платното, но по селата не се направи нито една копка.
Абонатите на ВиК в града са изнервени и изразяват емоциите си само във Фейсбук.
Кметовете на селата от общината (всички от ГЕРБ и ДПС) знаят за проблемите, но не смеят да поставят въпроса пред кмета Мария Киркова. Навеждат срамно глава и мълчат, защото знаят, че за техните села няма да дойде ред да им оправят инсталациите.
В същото време техни достойни колеги от свищовски села за втори път излязоха със съгражданите си на пътна блокада заради безводието. Този път затвориха пътя от Велико Търново за Свищов при село Козловец.
В Харманли това не може да се случи и се разбра ясно от Фейсбук.
Ето какво написа Нина Костова: „Добре, няма вода на места от доста време! Хора страдат, айде на протест, но без партии само хора, които искат промяна на това положение!
Ще е нужна подкрепа в организацията, кой има време и е сериозен да го организираме!?
Ще се свържем с всички медии! Гласност е хубаво да има! Дори и да не сте съгласни да бъда част от организацията, не е проблем, ще бъда там в знак на подкрепа! Докато съм тук, ще се боря, тръгна ли, оставям всичко зад гърба си! Така е справедливо!”
На този призив се озоваха 2 (двама)?!
Това дава пълен комфорт на местните управляващи, затова те решават да правят площади, вместо ВиК канализация. Техният гьонсуратлък към избирателите им ще продължава с пълна сила, а фейсбук драскачите да пишат каквото си искат.
Ето малка част от коментарите по темата с безводието:

Коментари

Анонимен
До кога няма да има вода и налягане? Какво е това? Живеем в 21 век! Имаме деца, как да ги изкъпем и да изперем? Община Харманли, вземете се в ръце! Това е недопустимо!

Cemile Ramadanova
Точно е така, все Харманли има проблем с водата, какво е това, да направят веднъж завинаги да няма проблеми.

Маргарита Цветкова
Не че защитавам някого, но трябва да свикваме, без значение в кой век живеем!
Дъжд не е валял цяло лято, сняг не е валял с години, язовирите са празни! От къде да дойде тази вода? Не само Харманли и околията са в това положение, има и други населени места на режим!

JivkoMargarita Radevi
Няма вода не заради сушата, а заради калпавата водопреносна мрежа, но за това няма виновни.

Ivelina Ivanova
Не само спира, пак я плащаме… И кална, и уранова, това е положението – нямаме оправия!!!

Ianka Petrova
Даже мирише на батак и не съм усетил да бъде хлорирана през лятото. Плащаме близо над 4 лв. и нямат пари за препарат. Да ти е неудобно да си измиеш зъбите.

Костадин Атанасов
В Харманли водата е много добра за пиене, чиста мека и без платното! Но трябва да имате сонда и хидрофор.

Милен Филипов
Аз предлагам да идем пред Общината и да тропнеме едно хорце. Тука /Фейсбук/ сме най-силни, действия няма.

Анонимен
Това ВиК Харманли не се търпят. Втора вечер сме без вода. То бива некадърност, но ни идва в повече.

Dimo Ivanov
ВИЕ СИ ИЗБРАХТЕ КМЕТИЦАТА И СЪВЕТНИЦИТЕ, КОИТО СИ ВДИГНАХА ЗАПЛАТИТЕ. АКО НЕ СТЕ РАЗБРАЛИ, ЗА 6 часа РАБОТА НА МЕСЕЦ – НАД 1000 лв… ТАКА ЧЕ ВЪПРОСИТЕ КЪМ ТЯХ!!!??

Stefaniq Kostadinova
Алооо, Общината, до кога ще ни държите без вода. 15-и ден без капка вода… Нормални ли сте, какви сте??? Още колко да се мъчим с децата си и възрастните в село Лешниково?

Петър Петров
И във Върбово не е по-различно… Месеци наред без вода…

Веска Жекова
И в Преславец цяло лято сме без вода.

Т. Колев
Държавния ВиК холдинг отговаря за водоподаването, Общината в случая няма касателство, което разбира се не означава, че не трябва да вземе отношение по въпроса…

Stefaniq Kostadinova
Вик за 15 дена не направиха нищо… Така че – Общината малко трябва да се вземе в ръце.

Petar Atanasov
Само в България може такава простотия, в другите държави правят байпас за ремонт и водата изобщо на спира.

Мима Маринова
В село Черепово няма вода вече четири месеца а вие ревете за два дни.

Lenushka Tiholova
Където и да е, всеки има право на нормален човешки живот. Вместо да се оплаквате и мрънкате, помислете коя е причината за това и вземете мерки.
Ако причината са вашите безхаберни управляващи, насочете претенциите и енергията си към тях – фейсбука няма да ви помогне.

Роса Митева
Славяново – ПРЕЗИДЕНТСКОТО
село няма вода от 3 месеца и водомайсторът е от там и няма.

Ianka Petrova
По селата е от години. Но града няма план за планова смяна на канализацията. КМЕМА ЩЕ Я запомнят с хубавия площад, пък че има проблем това с водата не ги интересува.

Cristina Cervigon
В Изворово, Дрипчево,Черепово и др. вода се пуща за 2-3 дена в седмицата и това е от години. Никой не мисли за хората, които живеят там..
Но нали Харманли има нов площад и нов стадион, какво им пука на управниците, че хората по селата нямат вода!!!

Дамянка Николчева
В Харманли бяхме почти 3 дни без вода. Това малко ли е? Празник. Гости. Без вода! Вземете се в ръце най-вече и си вършете работата, господа и дами управляващи!

Янко Латинов
Проблемът е ясен, не могат да си оправят налягането в системата и затова им гърмят тръбите. И вместо да кърпят, по-добре да сменят по цяла тръба. Те имат по 4-5 муфи на тръба, к`во чакат, да държат ли?

Lenushka Tiholova
Тотални некадърници, но получават пари за тази си “работа” . От другата страна, тоталните потърпевши, които плащат данъците си, “за тоя що клати гората”… и които робски понасят всичко с наведена глава.

Elena Boneva
Ооо, Боже, пък ние в Лешниково ги чакаме да отстранят авариите, в Иваново само 20 дена, бая ще почакаме, докато ни хване малария и се превърнахме в културисти от мъкнене на туби.

Jecho Valentinov
ВИК Харманли не функционира правилно от години, но като има и неехаеща управа, която не застава зад интересите на гражданите, така ще е!

Veselina Marinova
Имат визия за заплатите си само и си ги увеличават, когато им се прииска, като водата на мръсната вода в чешмите сякаш девинска вода излиза от там… Е, такова огромно безочие и обиране на гражданите няма!

Elena Geneva
Като има проблем, да се решава, а не да се правят излишни работи. А боклуците и листата няма кой да събере. Нямат и метачки! А за дупките не ми се говори! По-зле от селата сме.

Ваня Сакалова
ИСКА СМЯНА ЦЯЛАТА УПРАВА.

Grozdanka Dimitrova
Непростимо, 4-ти ден без вода в 21 век, само в България може да се случи, ама ако закъснееш да платиш, ти звънят от ВИК Хасково.

Ivo Dimitrov Dimitrov
Не само ВиК Харманли. Тя цялата Община не функционира правилно. Само си вдигат Общински съвет хонорарите и това е. Следващите избори пак гласувайте за тях!!!

Krasimira Stoicheva
Ще гласуват под строй, иначе ще останат без работа.

Ivo Dimitrov Dimitrov
Ами щом до там им стига капацитетът, да са послушници в Общината и да пушат цигари от зад в двора по цял ден. Ще гласуват. Те 90% в тази Община за друго не стават, само да се разписват на фиша в края на месеца!

Маргарит Матев
Питайте ВиК Асоциацията как да решат проблема. Общината прави водопроводи и канализация и ги предава на ВиК, а те ти вземат парите и си играят с нас.

Snezana Ivanova
Като не могат да отстранят повредите… Общината да осигури водоноски по квартали с питейна вода, защото ние гражданите си плащаме. Не да си купуваме минерална от магазина, за да я ползваме да си изкъпим децата, да сготвим, да изперем и всичко останало… Дори и да тече, е черна…

Елена Дамянова
Вместо да сменят здравите мраморни плочки на площада, да бяха сменили инсталацията.

Нередовното водоподаване освен дискомфорт на гражданите води и до икономически загуби.
Липсата на вода е предпоставка за компромиси с хигиената. Хотелиери имат отменени резервации и се питат кой ще им възстанови пропуснатите ползи, след като са коректни както към Общината, така и към ВиК.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Verified by MonsterInsights