Бърза поръчка за първа лична карта може, но само в комплект с паспорт за 80 лв.

9 минути
Бърза поръчка за първа лична карта може, но само в комплект с паспорт за 80 лв.

Безплатната първа лична карта за дете на 14 години се издава само с обикновена поръчка или върви в комплект с подаване и на международен паспорт, срещу 80 лв.
Това стана ясно след опит на родители да набавят документ на детето си заради спешно пътуване в чужбина.
Със сезона на отпуските и ваканциите настана времето на семейните почивки и пътувания. Голям проблем обаче срещат родители, на които детето скоро е навършило 14 години и му предстои издаване на първа лична карта, а тя трябва, за да напусне страната.
Оказва се, че в България услугата „Бърза поръчка“ за първа лична карта е невъзможна. Тя настина е безплатна, но само за обикновена поръчка. Вариант за плащане за бърза поръчка няма.
Още по абсурдното е, че някои от компетентните лица, работещи в институциите, които я издават, не знаят правилата.

Ето с какъв казус се сблъскаха родители. Те отиват в Районното управление в Харманли, където им казват каквото е записано в закона: „Право и задължение да притежава лична карта има всеки български гражданин, навършил 14 години. След навършването на тази възраст в срок до 30 дни трябва да бъде подадено заявление за издаване на личния документ. Първата лична карта (за деца на възраст от 14 до 16 год.) е безплатна.“
На въпроса: „Може ли да се пусне бърза поръчка, като си платим за нея, ако е нужно да отидем в Хасково?“, отговорът бе: „Не, не може. Тя е безплатна и се пуска само обикновена!“
За сравнение обаче, родителите звънят по телефона на МВР – Хасково, дирекция „Български документи за самоличност“. От там любезно им обясняват, че бърза поръчка при тях е възможна. На въпроса колко ще струва, отговорът бе: „Безплатно ле, без значение от услугата“.
Тогава отиват в Хасково и на гишето отново любезна дама обяснява пълната противоположност на разговора по телефона. Единственият вариант бил, ако детето до този момент има международен паспорт, да пусне бърза поръчка за нов, да заплати сумата от 80 лв. и заедно с него да подаде и заявлението за лична карта. По този начин и личната карта ще се издаде в срок до 3 работни дни.
Това е пълен абсурд. Би следвало щом е възможно в комплект, да става и без поръчка на паспорт. Къде остава компромисът от държавата за безплатната първа лична карта тогава?
Излиза, че това или е с цел да се плаща тази голяма сума за бързата поръчка на паспорта, или е поредно недообмислено решение в нашата система.

Темата за личните карти е доста актуална за 14-годишните деца и дори на тазгодишната матура по Български език и литература след 7 клас дадоха текст с въпроси, свързан с личните карти.
Към него дори имаше и таблица, в която в графата “Издаване на първа лична карта на лица от 14 до 16 г.” фигурираха и трите вида услуги – обикновена до 30 работни дни, бърза до 3 и експресна до 8 работни часа. Като за всички цената е: без такса, което не е вярно.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.