Бунтът на Пригожин и събитията в Украйна (обновява се)

Сакарнюз
От Сакарнюз юни 24, 2023 19:38

Бунтът на Пригожин и събитията в Украйна (обновява се)

Акценти

  • "Вагнер" държи Ростов, иска главата Шойгу, иначе тръгва към Москва
  • В цяла Русия са затегнати мерките за сигурност

Свързани публикации

24 юни 2023 г

  • Късно на 24 юни Кремъл обяви, че беларуският диктатор Александър Лукашенко е договорил споразумение, според което финансистът на „Вагнер груп“ Евгений Пригожин ще замине за Беларус, без да му бъдат повдигнати наказателни обвинения в Русия; част от бойците на „Вагнер груп“ ще подпишат договори с руското Министерство на отбраната (МО); и на никой от служителите на „Вагнер“ няма да бъдат повдигнати обвинения за участието им във въоръжен бунт;
    Преди обявяването на сделката Групата „Вагнер“ обкръжи щаба на руския Южен военен окръг (ЮВО) в Ростов на Дон и се доближи на 330 км от град Москва. Съобщава се, че силите на Вагнер скоро ще започнат да се изтеглят към базите си, а на кадрите се вижда как Пригожин напуска Ростов на Дон.
  • 20:43  Пригожин заяви, че колоните на групата „Вагнер“ се връщат в полевите лагери. „Сега е моментът, в който може да се пролее кръв. Затова, осъзнавайки цялата отговорност, че ще се пролее руска кръв, ние обръщаме колоните си и се връщаме в полевите лагери“, заяви Пригожин,“ цитиран от пресслужбата си;
    По-рано в събота вечерта пресслужбата на беларуския президент съобщи, че Александър Лукашенко е провел разговори с Пригожин и последният е приел предложението за спиране на придвижването на бойци през руска територия.
  • 20:00 часа Пригожин пусна запис, че ще обърне колоните си и ще спре своя Марш на справедливостта към Москва, след като се приближи на 200 км. Ще има много повече за това. Или е сключена фалшива сделка, или е сключена някаква безумна сделка, и то не непременно с Путин. igorsushko
  • 17:50 Властите обявиха, че в Московска област масовите прояви на открито и в учебните заведения са преустановени до 1 юли;
  • 16:00 ч. Кметът на Москва призовава хората да останат по домовете си, докато наемниците на Вагнер се придвижват към руската столица;
  • 15:00 часа Опитът за бунт на Пригожин: хронология на събитията;
  • в Туитър канала се съобщава за няколко свалени руски самолети и хеликоптери от „Вагнер“. Наемниците на Вагнер безпроблемно се интегрират в гражданското общество в Ростов;
  • Самолетът на семейството на беларуския диктатор Лукашенко излетя от Беларус и сега е в небето над Турция;
  • „Снощи над Москва прелетя специална въздушна ескадрила „Россия“: Два президентски хеликоптера бяха забелязани над Симферополската магистрала, Московския пръстен и летяха към резиденцията на Путин в Ново Огарево. (извън Москва, близо до Рублевка)“
    Това може да означава, че Путин е избягал от Москва. igorsushko
  • Наемник на Вагнер във Воронежска област казва по Туитър, че е свалил 3 хеликоптера и един транспортен самолет и сега се придвижва директно към Москва. Той моли руските военни да не се намесват. Това е професионалист, а не някакъв затворник.

Ξ В петък, 23 юни, около 22:00 ч. Министерството на отбраната на Русия опровергава „всички съобщения и видеоматериали, разпространявани в социалните мрежи от името на Е. Пригожин за предполагаемия „удар на Министерството на отбраната на Русия по „тиловите лагери на ЧВК „Вагнер“, като заявява, че те са неверни и „представляват информационна провокация“.

Ξ Руският президент Владимир Путин се обърна към руснаците с призив във връзка със скорошните събития в Ростов на Дон.
Държавният глава се е обърна към военнослужещите от всички части. Той заяви, че този, който е организирал бунта, е предал Русия и ще отговаря за това.

Ξ „Тази гад трябва да бъде спряна“: Пригожин се вдигна срещу Шойгу, съобщава се за сражения с армията. Ръководителят на частната армия „Вагнер“ обвини министъра на отбраната в нанасяне на артилерийски и въздушни удари по неговите части и с думите „тази гад трябва да бъде спряна“ обяви началото на „поход за справедливост“, като изрично уточни, че „това не е военен преврат“. Срещу Евгений Пригожин е заведено дело за призив към въоръжен метеж.

23 юни 2023 г.

Ξ Русия отстъпва в Украйна, войната е на лъжи: новият запис на Пригожин. Руската армия отстъпва и в хода на сегашната контраофанзива на Украйна и то в южните Херсонска и Запорожка област, публикациите за загубите на Киев са „глупости“, Украйна и НАТО нямало да нападат Русия и причините да започне войната на 24 февруари 2022 г. били съвсем различни. Нещо повече заради Русия в Донбас умират хора, които от генетична гледна точка са руснаци.

19 юни 2023 г.

Ξ Руската армия стреля по спасителите в Херсон, които разчистват калта. В резултат на обстрела е убит един служител на държавната служба за спешна помощ, а още седем служители са ранени. Шестима са в тежко състояние
Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен представи пакет от помощи за Украйна на стойност 50 млрд. евро (43 млрд. паунда), съобщи Ройтерс. Сумата идва след прегледа на бюджета на ЕС за периода 2021-27 г. и преди международна конференция в Лондон тази седмица, чиято цел е да събере повече средства за възстановяване на Украйна от войната с Русия.
Германският канцлер Олаф Шолц заяви, че е призовал Китай да използва в по-голяма степен влиянието си върху Русия във връзка с войната в Украйна, съобщава Ройтерс.

Ξ Има индикации, че руските сили са започнали собствени настъпателни операции в източната част на Луганска област. Въпреки че засега не е ясно доколко успешна е тази операция или докъде може да стигне напредването на руснаците, тя изглежда е още едно предизвикателство пред контраофанзивата на Киев.

17 юни 2023 г.

Ξ Украинската артилерия нанесе един от най-смъртоносните удари от началото на войната в района на Кременна, пишат прокремълските военни канали. По непотвърдени данни са загинали поне 100 души, още поне 100 са ранени.

16 юни 2023 г.

Ξ Руският президент Владимир Путин за първи път потвърди, че тактически ядрени оръжия вече са разположени във васалната му държава Беларус. Така той изпълни обещанието си, дадено през март, че ще разположи такива оръжия там.

Ξ Путин: Прехвърлените на Украйна американски F-16 ще изгорят като танкове „Леопард.

На 16 юни украинските сили продължиха контраофанзивата в поне три сектора на фронта и според съобщенията са постигнали успехи.
На 15-16 юни руските сили насочиха към Киев и Кривой Рих крилати ракети и дронове камикадзе.

6 юни 2023 г.

Ξ Шойгу: 71 руски военнослужещи са убити и 210 са ранени при отблъскването на настъплението на украинските въоръжени сили. Освен това руските въоръжени сили са претърпели загуби в оборудването. Украинските въоръжени сили са поразили 15 танка, девет бойни машини на пехотата, два автомобила и девет оръдия на руската армия, уточни Шойгу.

Ξ  Атаката срещу язовир Каховка е „огромна екологична катастрофа“, казва украински депутат от Одеса. Олексий Гончаренко казва, че повече от 150 тона моторно масло – от водноелектрическата централа – са се просмукали в наводнените води. „Последиците ще продължат десетилетия“, каза той пред BBC News.

Женевската конвенция забранява атакуването на язовири по време на война поради опасността за цивилните от тяхното унищожаване.

Ξ Русия взриви язовира на Каховската ВЕЦ. Изпускането на водата доведе до екокатастрофа и потопи редица села и част от Херсон.  Това е станало около 2 часа през нощта. “Централата е взривена отвътре. Това може да се види по характера на разрушенията”, каза говорителят на “Юг” Наталия Гуменюк. Същото казаха и енергийните експерти от “Укрхидроенерго“. Няколко часа след взрива централата се оказа изцяло под вода.

3 юни 2023 г.

Ξ Руската армия се връща към съветските корени, за да превземе Киев.

Руската армия се завръща към съветските принципи на водене на война. Това ще ѝ върне нападателните способности, от които се нуждае, за да унищожи киевския режим.

През 2023 г. руските въоръжени сили ще формират два военни окръга – Московски и Ленинградски, както и общовойскова и въздушна армия. Планира се също така създаването на армейски корпус, Азовски военноморски окръг и формирането на пет нови дивизии и 26 бригади.

Ξ Облечен във военна униформа, Медведев даде знак за началото на контранастъплението на въоръжените сили на Украйна.
Действията на въоръжените сили на Украйна са противоположни на обичайната представа за военен конфликт, която ни е позната от филмите. Украйна използва хибридна тактика в своите операции. Сериозността на ситуацията се подчертава от изявленията на Дмитрий Медведев, заместник-председател на Съвета за сигурност на Руската федерация.

Ξ В събота лидерът на руските наемници Евгений Пригожин заяви, че кремълските фракции унищожават държавата, като се опитват да сеят раздор между него и чеченските бойци.

Но началникът на Вагнер обвини за раздора неидентифицираните кремълски фракции – които той нарича „кремълски кули“. Техните интриги дотолкова са излезли извън контрол, че Путин е бил принуден да им се скара на заседание на Съвета за сигурност, каза той.

Сакарнюз
От Сакарнюз юни 24, 2023 19:38
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама